Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MAKEDONCI SPORO REAGOVALI?

Incident u Gošincu ima mnogo nejasnoća i nelogičnosti

Autor: Tanjug | 22.04.2015 - 17:57:00h | Komentara: 1

Dva dana nakon navodnog upada 40 naoružanih i maskiranih osoba u karaulu u selu Gošince, na severu Makedonije, koji su maltretirali i pretili četvorici policajaca na dužnosti, nije mnogo jasnije šta se tačno dogodilo, iako je odgovornost za taj incident u ime OVK preuzeo izvesni komandant Fljamuri.

Makedonija 21.04.2015. / Foto: Tanjug/AP

Tenkovi na putu ka Gošincu / Foto: Tanjug/AP

Dok jedni tvrde da je reč o terorističkom napadu sličnom onom iz 2001. godine, drugi smatraju da navodni događaj prati niz nejasnoća i nelogičnosti, te da je reakcija nadležnih u najmanju ruku čudna.
Od trenutka upada u karaulu u dva časa posle ponoći, u noći između ponedeljka i utorka, kako je potvrdio MUP, pa do policijske blokade puta ka ovom selu prošlo je skoro 12 časova, što je po mišljenju eksperata neubočajeno spora intervencija policijskih snaga.

- Taj vremenski period je za istragu, ukoliko je blo potrebe za nju, mnogo dug vremenski period tokom koga je mnogo lica, meštana, moglo da uđe i izađe, da donese i odnese tragove na mesto događanja. To je sve u odnosu na kriminalističko-taktička i tehnička dejstva mnogo simptomatično, rekao je profesor Vladimir Pivovarov, preneli su makedonski mediji.

Prema njegovim rečima, reakcija nadležnih organa bila je atipična za ono što su oni sami okarakterisali kao teroristički čin.

- Jako je simptomatično što naša zvanična lica koja su ovlašćena da brane teritoriju Republike Makedonije, ustavni integritet, nisu pružila oružani otpor. Postavlja se pitanje da li je postojao nekakav dogovor između napadača i napadnutih da nema žrtava, da nema incidenata, već samo da se postigne medijska kampanja, što je i postignuto, a što je i cilj onih koji su postavili zahteve ukoliko je to istina.

Možda će se u udžbenicima koji se bave terorizmom ovo izučavati kao atipičan primer ukoliko je zaista postojao, kaže Pivovarov po čijem mišljenju je to što je dozvoljeno da 40 naoružanih lica napadnu karaulu sa samo četiri policajca dokaz da je naša granična linija sa Kosovom neobezbeđena.

I po mišljenju Džabira Derala iz nevladine organizacije "Civil" niz postupaka ukazuje na to da je ceo događaj drugačiji od onoga kakvim je prikazan.

- Ako policija na nešto ovako reaguje posle toliko vremena, šta bi se desilo u slučaju kriminala, ubistava, teških pljački, paljevina, valjda u tom slučaju uopšte ne bi reagovali, kaže Derala uveravajući da je teško poverovati da je naoružana grupa prošla granicu a da to niko ne zabeleži i ne reaguje blagovremeno.

Iako je u izjavi za medije MUP juče tvrdio da je jedan od napadnutih policajaca bio povređen i da mu je pružena odgovarajuća nega u kumanovskoj bolnici, dežurni lekari negiraju da je bilo ko iz Gošinaca bio hospitalizovan ili zatražio lekarsku pomoć tokom jučerašnjeg dana.

Po mišljenju eksperata, posle ovkvog niza događanja u najmanju ruku se mogu očekivati ostavke odgovornih funkcinera, ali je njihova procena i da se tako nešto neće desiti ako se ima u vidu dosadašnje ponašanje i iskustvo sa makedonskim političarima.

Posle incidenta u Lipkovskom regionu državni vrh je noćas održao sastanak na kome je, kako je saopšteno, osuđen incident na severnoj granici zemlje i konstatovano da nadležne institucije preduzimaju sve neophodne mere i aktivnosti za rasvetljavanje slučaja, pronalaženje počinilaca i njihovo sankcionisanje.

Bivši lider Nove demokratije Imer Seljmani je rekao da bi ovakav incident mogao biti u interesu određenih centara, ali da je ovo ipak 2015. godina i da nema šanse da se vranimo na jedno, na žalost, kako je rekao, ne baš dobro iskustvo iz prošlosti.

Inače, TV Sitel je juče objavio imena četvorice navodnih napadača na selo Gošince među kojima je i Kadri Bajrami koji je, međutim, negirao umešanost u ovaj incident.
- Ja sam čovek sa sela i ceo dan se bavim domaćim poslovima. Bio sam iznenađen kada sam čuo svoje ime u vestima, rekao je Bajrami.

Bajrami, inače, živi u selu Stanić kod Gnjilana i kaže da nema vremena da se bavi takvim stvarima.

S druge strane, MUP je saopštio da i dalje traga za napadačima na karaulu u Gošincu, a mediji javljaju da nije poznato da li je grupa od četrdesetak napadača i dalje u Makedoniji ili je prebegla na Kosovo.

Prema nezvaničnim informacijama uviđaj u karauli je završen, policija je otišla i čeka se veštačenje.

Za danas je najavljen i radni sastanak kosovske i makedonske policije u vezi sa incidentom.
Poslednji komentari
  • luka Jocic Vreme: 23.04.2015 18:01h

    Lepa si hoćeš samnom

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP