Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZADESILA GA SUDBINA STIV DŽOBSA

Investitori traže da ode Bil Gejts?

Autor: Reuters | 02.10.2013 - 12:50:00h | Komentara: 0

Tri od 20 najvećih investitora "Microsoft Corpa" traže podršku upravnog odbora i lobiraju da Bil Gejts prepusti mesto predsedavajućeg u kompaniji koju je osnovao pre 38 godina, tvrde izvori Rojtersa. Slična situacije se dogodila i osamdesetih godina u kompaniji "Epl" kada je Stiv Džobs morao da napusti kompaniju koju je osnovao.

Bil Gejts

Kako ističe agencija, dok je sada već bivši izvršni direktor Stiv Balmer godinama bio pod pritiskom, ovo je prvi put da veliki akcionari "nišane" Gejtsa, čoveka koji i dalje ima status ikone u IT industriji.
Predstavnici kompanije nisu želeli da komentarišu ove navode, a zasad nema indikacija da bi tri investitora, koji zajedno imaju više od pet odsto akcija kompanije u svom vlasništvu, mogla da dobiju podršku većine.
Izvor Rojtersa je insistirao na anonimnosti i na tome da se ne otkrije ko stoji iza ove inicijative, jer "su diskusije o ovoj temi bile privatne".
Gejts sam poseduje oko 4,5 odsto kompanije koja je teška 277 milijardi dolara i najveći je pojedinačni akcionar.
Kako piše agencija, ljudi koji žele njegovu smenu strahuju od toga da će on sa svoje pozicije blokirati prihvatanje novih strategija kompanije i da će ograničiti moć novog izvršnog direktora, čiji će zadatak biti da usmeri "Microsoft" u novom pravcu.
Osim toga, smeta im i što je Gejts jedan od onih koji će dati glavnu reč o Balmerovom nasledniku, ali i to što se on poslednjih godina manje bavi gigantom iz Redmonda, a više svojim filantropskim radom.
"Oni strahuju da je u Gejtsovim rukama veća moć nego što mu pripada, s obzirom na to da ima sve manje akcija u svom vlasništvu", navodi Rojters i podseća da je Gejts pre dvadeset godina ima 49 odsto kopmanije, a da bi prema planu prodaje od 80 miliona akcija godišnje do 2018. mogao da ostane bez udela.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP