Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POJAS GAZE

Iran poriče da je isporučio
rakete "zora-5" Palestincima!

Autor: Tanjug | 17.11.2012 - 19:07:00h | Komentara: 0

Visokorangirani iranski funkcioner demantovao je danas da je njegova zemlja isporučila rakete "Zora 5" (Fadžr 5) koje su palestinski ekstremisti ispalili na Tel Aviv, javio je Frans pres, pozivajući se na današnji izveštaj iranske televizije "Al-Alam".


Pojas Gaze

Iran demantuje da je isporučio rakete koje su ekstremisti ispalili na Tel Aviv: Pojas Gaze | Foto: AP

"Poričemo da smo isporučili 'zoru 5' palestinskom otporu. Cilj takvih optužbi je da se taj otpor prikaže slabim, iako je potpuno u stanju da proizvede oružje koje mu je potrebno", rekao je predsednik spoljnopolitičkog odbora iranskog parlamenta Alaedin Borudžerdi.

AFP navodi da Islamski džihad tvrdi da su njegovi pripadnici ispalili jednu raketu "zora 5" koja se srušila u četvrtak u moru kod Tel Aviva, u prvom takvom napadu na "srce Izraela" od kako je irački režim Sadama Huseina ispalio rakete "skad" u Zalivskom ratu iz 1991. godine.

Agencija izveštava da su se sirene danas po podne oglasile u Tel Avivu treći dan zaredom, nakon snažne eksplozije, a izraelski TV kanal 2 javio je da su na taj grad ispaljene dve rakete.

Naknadno se ispostavilo da je raketu iranske proizvodnje tipa "zora 5" presreo jutros postavljeni raketni štit "gvozdena kupola" i da su zato aktivirane sirene.

Odgovornost za ispaljivanje rakete preuzelo je naoružano krilo pokreta Hamas koji vlada u Gazi i koji, kao i Islamistički džihad, ima podršku Teherana.

Rakete "zora 5" mogu da pogode ciljeve udaljene do 75 kilometara, za razliku od raketa "kasam" (Qas sam) koje imaju domet izmedju četiri i 13 kilometara i koje palestinski ekstremisti uobičajeno koriste u Gazi za gadjanje Izraela, navodi francuska novinska agencija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP