Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POHVALILI SE

ISIS objavio snimak uništavanja drevnih kipova (VIDEO)

Autor: Beta | 26.02.2015 - 16:53:00h | Komentara: 1

Ekstremistička organizacija Islamska država objavila je danas video-snimak svojih pripadnika dok u gradu Mosulu na severu Iraka maljevima razbijaju drevne predmete, uz objašnjenje da su to "simboli idolopoklonstva koje treba uništiti".

ISIS uništava po Mosulu

ISIS uništava umetnička dela po Mosulu | Foto: Tanjug/AP

Uništavanje je deo kampanje ekstremista Islamske države, koji su uništili brojne antičke spomenike, uključujući i drevna muslimanska svetilišta, da bi uklonili ono što smatraju da je jeres.
Veruje se i da je Islamska država velik broj arheoloških predmeta prodala na crnom tržištu kako bi finansirala svoju borbu u regionu.
Na petominutnom video-snimku vidi se grupa ljudi s bradama koji maljevima i bušilicama u muzeju u Mosulu uništavaju velike kipove.

Video zatim prikazuje i muškarca u crnoj odeći kako na obližnjem arheološkom nalazištu uništava kip krilatog bika - asirskog zaštitnog božanstva, iz 7. veka pre nove ere.
Mosul, drugi po veličini irački grad, i pokrajina Niniva, u kojoj se nalazi, pali su u ruke vojske Islamske države u junu prošle godine.
U svom pohodu, islamistička vojska je osvojila velike delove teritorije Iraka i susedne Sirije, i proglasila islamski Kalifat. Na osvojenoj teritoriji ubili su veliki broj pripadnika verskih manjina, deo stanovništva su prognali, žene porobili, a brojne bogomolje uništili.
Profesor arheologije iz Mosula, Amir al-Džumaili potvrdio je za agenciju AP telefonom da video-snimak prikazuje unutrašnjost mosulskog muzeja i arheološku lokaciju poznatu kao kapija Nirgal, jedan od drevnih ulaza u prestonicu asirskog carstva, Ninivu.
On je rekao da je velika većina predmeta izloženih u muzeju u Mosulu autentična.
Medju najvažnijim lokalitetima na teritoriji pod kontrolom Islamske države su Niniva, Nimrud, odnosno Kalhu, Dur Šarukin i Asur - gradovi koji su u raznim istorijskim periodima bili prestonice moćne asirske imperije, nastale 2.500 godine pre nove ere.
U opasnosti je i drevni grad Hatra, deo svetske baštine UNESKO, za koji se veruje da je nastao u trećem veku pre naše ere, u vreme Seleukidskog carstva.


Poslednji komentari
  • Kuki Vreme: 26.02.2015 17:45h

    Divljac,a svet cuti jer nije Amerika,a sve ce se zavrsiti u Evropi....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP