Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

EKSTREMISTI

Islamisti bi da ruše piramide!

Autor: Ekipa Alo! | 15.11.2012 - 07:25:00h | Komentara: 0

Ako još niste posetili Kairo i u Gizi se divili drevnim građevinama, požurite, vreme vam ističe! Radikalni islamski lider Murgan Salem al Gohari (50) pozvao je na uništenje tri piramide u Gizi, kao i čuvene sfinge, a sve zbog idolopoklonstva, koje je, prema islamu, zabranjeno.

Piramide u Gizi su  stare najmanje 4.000  godina i magnet su za turiste iz celog sveta

Piramide u Gizi su stare najmanje 4.000 godina i magnet su za turiste iz celog sveta

“Svi muslimani su obavezni da sprovode učenja islama i moramo ukloniti takve idole, kao što smo svojevremeno u Avganistanu razneli statue Bude”, rekao je Al Gohari u intervjuu jednoj privatnoj egipatskoj televiziji.


“Bog je naredio proroku Muhamedu da uništi idole. To sam i ja učinio dok sam bio među talibanima, dok je naša vlada propustila isto da učini u Egiptu.”
Od nasilne smene režima Hosnija Mubaraka u Egiptu sve više jača radikalna struja, koja želi sprovođenje šerijatskog zakona.
Muslimansko bratstvo koje je došlo na vlast zalaže se da piramide u Gizi i sfinga budu prekriveni platnom. Predsednik Egipta Muhamed Mursi se nije izjašnjavao po ovom pitanju. On je ranije izjavio da će Egipat proširiti turističku ponudu, jer država zarađuje milione dolara od turista iz celog sveta. Često nasilje i sukobi u Kairu značajno su uticali na smanjenje broja turista, koji sada uglavnom posećuju luksuzna odmarališta na Crvenom moru i izbegavaju prestonicu.

Statue su  uništene 2001.

Statue su uništene 2001.

Rušenje statua Bude!


Talibanski lider Mula Omar je 2001. izdao naredbu da se unište svi idoli sa slikama ljudi ili životinja. Kao rezultat naredbe talibani su, koristeći eksploziv, tenkove i protivaviopnske rakete, uništili veći deo drevnih statua Bude u provinciji Bamijan, oko 230 kilometara od Kabula. Statue nastale u 6. veku su bile visoke 55, odnosno 34 metra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP