Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POGINULO 38 LJUDI

Islamisti otkrili zašto su napali Tunis! (FOTO)

Autor: Agencije | 27.06.2015 - 09:23:00h | Komentara: 1

Ekstremistička grupa "Islamska država" preuzela je danas odgovornost za masakr u tuniskom letovalištu Sus kada je, prema najnovijim podacima, poginulo 38 osoba, od kojih su pet britanski turisti, javile su agencije.

Tunis hotel Imperijal Marhaba

Tunis hotel Imperijal Marhaba | Foto: Facebook/TunisTribune

Pozivajući se na nalog IS na "Tviteru", mediji prenose da je u petak napad na plažu popularnog letovališta izveo "vojnik kalifata", koji je grupa proglasila pre nepunih godinu dana na teritoriji Iraka i Sirije.


Islamisti navode da je naoružani napadač Abu Jahja al-Kairavani napao neprijatelje te džihadističke grupe i "jazbinu bluda, poroka i verskog otpadništva", preneo je AFP.

Većina ubijenih pripadaju "državama članicama krstaške alijanse" koja se bori protiv proglašenog kalifata, navela je IS na "Tviteru", sugerišući na zemlje koje bombarduju njene pozicije na Bliskom istoku.

U Tunisu je saopšteno da je ubijeni napadač bio student iz Tunisa, od ranije poznat vlastima, koji je oružje sakrio u suncobranu.

Ranije je britanski premijer Filip Hamond saopštio da je medju turistima ubijenim kod hotela sa pet zvezdica "Imperijal Marhaba" španskog lanca RIU u popularnom mediteranskom letovalištu Port el-Kantavi najmanje pet Britanaca.

Irska je potvrdila da je među poginulima i jedna Irkinja.

Rojters javlja da tuniske vlasti nameravaju da u narednih nedelju dana zatvore sve džamije koje nisu pod kontrolom Ministarstva vera, njih 80.

Premijer te zemlje danas je proglasio nove antiterorističke mere, uključujući raspoređivanje vojnih rezervista na "osetljivim mestima koja mogu biti mete terorističkih napada".

Tunis, Sus, masakr Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Esid je naveo da će plan povećanja bezbednosti turističkih mesta i arheoloških nalazišta uključiti razmeštanje pripadnika bezbednosnih struktura duž obale i u hotelima od 1. jula.

Prema njegovim rečima, njegova zemlja ne može sama da se bori protiv džihadističke pretnje i potrebno je utvrditi globalnu strategiju.

Tunis, u kom je "rođeno Arapsko proleće" zbacivanjem predsednika Zejnelabedina Ben Alija 2011, zahvatio je talas radikalnog islama i od tada je poginulo na desetine pripadnika bezbednosnih snaga u džihadističkim napadima, podsećaju agencije.

Tunis, Sus, masakr Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Napad u petak u letovalištu najsmrtonosniji je u modernom Tunisu, u kom sedam odsto bruto nacionalnog dohotka sačinjavaj prihodi od turizma, i usledio je posle napada u martu na Nacionalni muzej Bardo u gradu Tunisu, kada je poginuo 21 strani turista i jedan policajac.

Odgovornost i za taj napad preuzela je IS.

 

Deset aviona za evakuaciju 2.500 britanskih turista iz Tunisa 

Vodeći britanski turoperator Tomson saopštio je danas da šalje deset aviona u Tunis da bi se pre vremena vratilo 2.500 britanskih turista posle napada na hotel u blizini Susa u kojem je ekstremistička grupa Islamska država ubila 38 ljudi.

Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije je danas reklo za agenciju AFP da broj Britanaca poginulih u tom napadu zvanično još iznosi pet. Ali, Ministarstvo je podsetilo da je ministar Filip Hamond u petak rekao da očekuje da će taj broj biti veći.

Tunis, Sus, masakr Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Agencije Tomson i "First čois" su potvrdile da su među ubijenima i ranjenima i njihovi klijenti, saopštile da šalju avione po sve svoje goste i da otkazuju sve turističke odlaske za Tunis u sledećih nedelju dana.

Umesto aranžmana u Tunisu, dve agencije uvode dodatne letove za Zelenortska ostrva, za Rodos u Grčkoj i za Kanarska ostrva.

Turizam koji Tunisu donosi oko sedam odsto BDP i ima više od 400.000 direktnih i indirektnih radnih mesta, od ranije je pogođen stalnim političkim krizama i jačanjem esktremističkih islamskih pokreta.

U moru pronađen mobilni telefon napadača

Istražujući okolnosti terorističkog napada na hotel u tuniskom letovalištu Sus u kome je stradalo 38 ljudi, policija Tunisa je u moru kod hotelske plaže pronašla mobilni telefon jednog od terorista, saopštio je izvor iz policije.


Jedan od očevidaca, gost hotela rekao je da je napadač imao mobilni telefon i da je pre nego što je počeo da puca iz "kalašnjikova" u turiste, bacio mobilni telefon u more.

Policijski ronioci su pretražili morsko dno i pronašli aparat koji je predat stručnjacima, prenosi agencija "Sputnjik".

Na najvećem aerodromu u Tunisu "Enfida", koji se nalazi nedaleko od prestonice i grada Sus, u petak uveče otkazano je 13 letova iz Londona, Mančestera, Amsterdama, Brisela i Sankt Peterburga.

 

Ubica poštedeo majku i sina 

Tunis, Sus, masakr Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Tom Ričards, koji je došao na letovanje sa majkom i mlađim bratom, našao se "oči u oči" sa teroristom u hotelu, gde su se skrivali.


"Gledao je pravo u mene, mislio sam da sam gotov. Ne znam zašto je stao. Mogao je da ubije sve", rekao je Ričards, prema čijem svedočenju je Jakubi pucao u pod, što je njemu i njegovoj majci omogućilo da pobegnu u obližnji toalet.


"Dejli mejl" navodi da su se mnogi turisti zabarikadirali u sobama pošto je 23-godišnji student otvorio vatru.


"Indipendent" prenosi izjavu Ibrahima el-Gula koji radi u susednom hotelu da mu je napadač rekao: "Ne želim tebe da ubijem. Hoću da gađam turiste".


Prema hotelskim radnicima, Jakubi je do plaže kod hotela stigao gumenim čamcem, a na plaži je bilo malo Tunižana zbog verskog praznika Ramazana.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • pro propaganda style Vreme: 27.06.2015 10:43h

    posto niko nikad nije blokirao accound IS na Tweetveru,znaci da imaju neceg zajednickog ali skoro niko nezna za to.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP