Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRAVO IZ SEDMOG VEKA

Islamisti prave svoju valutu, naziv će vam zvučati poznato (FOTO)

Autor: blic.rs | 11.11.2014 - 19:26:00h | Komentara: 0

Vođe terorističke organizacije Islamska država objavile su u obraćanju vernicima u džamijama u Iraku da džihadisti planiraju da uvedu sopstvenu valutu na teritorijama koje kontrolišu tu i u Siriji, a platežno sredstvo bili bi novčići dinara od zlata i srebra koji su na tim prostorima korišćeni od 7. veka.

Uvođenje valute trebalo bi, prema britanskom "Dejli majlu", da predstavlja pokušaj Islamske države da učvrsti kalifat.

Ovako bi trebalo da izgledaju dinari Islamske države

Ovako bi trebalo da izgledaju dinari Islamske države

Plan džihadista je da vrate u opticaj dinar kao drevni novac ranog islama, a navodno je već objavljen vernicima u džamijama u gradu Mosulu i račkoj pokrajini Nineveh.
Nekadašnji dinar bio je sastavljen od čistog zlata ili srebra, a novac pod tim nazivom koristi se danas u više država, uključujući i Srbiju, i naravno nije od plemenitog metala. Islamisti ipak žele baš te originalne dinare kakvi su prvi put korišćeni 634. godine naše ere za vreme kalifata Utmana, učenika proroka Muhameda.

ISIL

ISIL | Foto: Profimedia

Ti dinari od zlata težili su 4,3 grama, dok su srebrni novčići poznati kao islamski diram bili teški tri grama. Oba novčića bila su okruglog oblika i na jednoj strani su obično imali islamsku misao, a na drugoj godinu kovanja i vladara.
Iako Islamska država još nije potvrdila vesti o uvođenju sopstvene valute, takvih tvrdnji ima puno na društvenim mrežama i po njima bi novi novac trebalo da se nađe u opticaju narednih nekoliko nedelja kada bi sa običnih dinara i lira trebalo da se pređe na zlatne dinare i srebrne dirame.
Prošlog meseca je objavljeno da Islamska država prihoduje milion dolara dnevno od prodaje nafte na crnom tržištu i ubrzano akumulira novac. Pored toga ekstremisti dobijaju nekoliko miliona dolara mesečno od bogatih donatora, kao i od reketiranja i drugih kriminalnih aktivnosti, aove godine su džihadisti dobili i 20 miliona dolara od otkupa za taoce koje su držali.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP