Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ČISTA ZARADA

Islamska država zaradila 45 miliona dolara na taocima

Autor: Tanjug | 25.11.2014 - 10:18:00h | Komentara: 1

Džihadistička organizacija Islamska država zaradila je tokom prošle godine između 35 i 45 miliona dolara tražeći otkupninu za ljude koje su oteli, podaci su UN.

Islamska država  ima oko 30.000 boraca!

Islamska država ima oko 30.000 boraca!

Stručnjak Ujedinjenih nacija Jotsna Laldži je na sastanku Antiterorističkog komiteta Saveta bezbednosti UN iznela procenu da je terorističkim grupacijama na ime otkupnine između 2004. i 2012. isplaćeno ukupno 120 miliona dolara, prenela je agencija AP.
Stručnjak UN, koja prati uspešnost sankcija protiv Al Kaide, istakla je da je kidnapovanje postalo "ključna taktika Al Kaide i njenih filijala za ostvarivanje prihoda".

Ajman Al Zavahiri

Ajman Al Zavahiri | Foto: Profimedia

Ona je podsetila i na snimak objavljen u oktobru 2012. u kojoj lider Al Kaide Ajman al-Zavahiri poziva militante da kidnapuju zapadnjake.
Prema podacima Komiteta UN za sankcionisanje Al Kaide, iako je pažnja medija usmerena ka stranim taocima, za čiji se otkup isplaćuje najviše sredstava, velika većina žrtava kidnapovanja je oteta u sopstvenoj zemlji.
Laldži je dodala da terorističke grupe same vrše otmice, dok u slučaju Al Kaide na arapskom poluostrvu oni sarađuju sa pripadnicima plemena u Jemenu, koji im isporučuju taoce za određenu nadoknadu.
Poslednji komentari
  • shupac Vreme: 25.11.2014 13:33h

    i na nafti prave dnevno oko 9 miliona dollara.Kradu je iz Iraka i Sirije,salju na jug Turske gde se prebacuje na Izraelski tanker (prodaju je za cetvrtinu realne cene). Tu jeftinu naftu Izraelci prave njihove papire i prodaju po Evropi po punoj ceni. U prvom planu Terorizam , rat , bla bla bla , da je narod uvek u strahu , a pozadi se prave najveci biznis i vrte milioni dollara .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP