Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POSTOJI NADA

ISON kometa ipak preživela?

Autor: Tanjug | 29.11.2013 - 18:26:00h | Komentara: 0

Kometa ISON, koja je svojim sjajnim repom vidljivim iz svemira zaokupila pažnju ne samo stručnjaka i astronoma-amatera već i šire javnosti, proglašena je "mrtvom" nakon bliskog preleta pored Sunca, ali postoji veoma mala nada da je repatica ipak preživela sunčev vreli zagrljaj.

Kometa ISON prosto nestala / Foto: Reuters

Kometa ISON možda nije nestala / Foto: Reuters

 
Naime, na najnovijim snimcima koje su naučnici danas analizirali, a na kojima su doduše samo zamućeni prizori, vidljiv je tračak svetlosti koji se udaljava od sunca, što navodi na zaključak da možda sve još nije izgubljeno i da je barem delić komete uspeo da se spasi.

- Deluje kao da je tu objekat koji emituje materijal - kazao je za AP Alan Fitsimons, astronom Kvins Univerziteta u Belfastu, u Severnoj Irskoj.

Naučnici su "prljavu ledenu loptu" proglasili mrtvom nakon što je juče preletela na samo 1,6 miliona kilometara od površine Sunca.

Evropska svemirska agencija, koja je juče na Tviteru proglasila ISON mrtvom, danas je povukla svoju presudu, navodeći da kometa "nastavlja da nas iznenađuje".

Izgleda da je opstao "jedan delić ISON-a", napisao je na svom blogu Karl Batams, solarni istraživač pri američkoj mornarici.

Kometa ISON prosto nestala / Foto: Reuters

Kometa ISON  / Foto: Reuters

 
On je, međutim, naveo da iako je možda reč o čvrstom jezgru, postoji velika mogućnost da se i ono uskoro istopi.

Rojters je sinoć javio da se pet i po miliona godina dugo putovanje komete u unutrašnji solarni sistem okončalo njenim obilaskom oko Sunca, nakon čega je kometa nestala bez traga.

Kometa ISON otkrivena je prošle godine kada je još bila daleko od Jupitera, a naučnici i javnost su se nadali da će tokom decembra prisustvovati spektakularnom prizoru kada ona bude vidljiva na nebu iznad Zemlje.

ISON je prošao samo 1,2 miliona kilometara od površine Sunca, što je rastopilo kometu.

Od najave spektakla da bi tokom decembra jednu od najsjajnijih kometa ISON mogli da vidimo "golim okom" nema ništa, jer se ona raspala i nestala tokom prolaska pored Sunca.

Kako je Tanjugu ranije danas rekao direktor Astronomske opservatorije Beograd Zoran Knežević, kometa je po satelitskim podacima potpuno spržena neposredno pre dolaska u Perihelion (najbliža tačka suncu), pojas u kojem su temperature jako visoke.

Kometa ISON prosto nestala / Foto: Reuters

Kometa ISON se sigurno rspala / Foto: Reuters

 
ISON se definitivno raspao, a za ono što je ostalo od komete, naučnici još utvrđuju da li je kamenje, prašina ili rep komete, rekao je Knežević i istakao da je u svemiru "stanje redovno".

Tamo se, kako kaže, stalno nešto dogadja na šta možemo da obratimo pažnju, ali sa druge strane nema ništa što bi moglo da bude dramatično i da izazove veliku brigu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP