Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RANE KOJE NE ZARASTAJU

Ispovesti silovanih vojnika: Ne mogu da vodim ljubav sa ženom, stalno čujem taj zvuk šljapkanja! (FOTO)

Autor: S.S. | 17.09.2014 - 13:18:00h | Komentara: 0

Iako su žene najčešće žrtve silovanja u vojsci, zlostavljani muškarci su još uvek veliki problem u američkim oružanim snagama. Nekoliko vojnika je otvorilo dušu otkrivši svoja bolna iskustva za magazin "GQ".

vojnik

Jedan os silovanih vojnika: Kol Velš | Foto: Facebook / Kole Welsh

Kada muškarac pristupi vojsci ima 10 puta veće šanse da bude silovan, a samo u 2012. godini je registrovano 14.200 prijava silovanih muškaraca.
Muškarci retko prijavljuju incidente i ostavljaju svoje napadače u moćnijim pozicijama, puštajući da bol u njima proključa i odrazi se na druge veze sa ljudima.
"Kada ti artiljerijski narednik kaže da skineš svoju odeću, bolje tako i uradi. Ne postavljaj pitanja", rekao je bivši marinac Sem Madrid (pravo ime skriveno).
Kada je Kol Velš napadnut tokom svog služenja u vojsci 2007. godine, odlučio je da ne prijavi napad kako ne bi porušio svoje ciljeve u vojsci.
"Ja sam zapravo dopustio da se napad desi jer nisam hteo da narušavam svoju karijeru. Hteo sam da postanem oficir i samo sam rekao 'Loše iskustvo, neće se ponoviti'. Međutim, ostala je šteta. Mesec i po dana kasnije, doveli su me u sobu gde je bilo oko devet oficira i rekli su mi: 'Test je pokazao da si HIV pozitivan'. Uklonili su me iz vojske za jedan dan. To je bio ogroman šok", otkrio je Velš za GQ.
A kada silovani muškarci ne ućutkaju sami sebe, vojska to uradi za njih tako što im dijagnostikuje lažne poremećaje ličnosti i otpušta ih iz službe, dok njihovi napadači ostaju. Oni koji odu na terapije ne dobiju neku zanačajnu pomoć jer su takva lečenja uglavnom osmišljena za žene.
"Kada sam izašao iz službe, pokušao sam da dobijem pomoć na terapijama, ali to je postao veliki problem jer me je uvek primao neko drugi, imali su dosta stažista. Svakog puta samo morao ponovo da otkrivam priču. To je postalo previše. To je sprdnja", opisao je veteran Ted Skoranek.

američki vojnici

81 odsto silovanih vojnika ne prijavi da je zlostavljano | Foto: AP

"Jedan od doktora mi je rekao: 'Sine, muškarci ne bivaju silovani", otkrio je bivši mornar Teri Nil.

Veliki problem predstavlja i pravosudni sistem u vojsci koji osudi samo sedam odsto napadača, zbog čega 81 odsto žrtava uopšte ne prijavi silovanje.
"Ponekad me seksualne šale izlude. Budem u fazonu: ' Slušaj ti, perverzno đubre… ' Kada me neke stvari iznerviraju, derem se na ljude uzvikujući imena svojih napadača, a oni me gledaju kao da sam lud", otkrio je Hit Filips koji je služio u vojsci od 1988. do 1989. godine.
Senatorka Njujorka Kristin Gilibrend se borila da promeni ovaj sistem ali nije uspela.

"Kao muškarac, ne mogu da funkcionišem kao pre. Osećam se oštećeno. Sve čega se sećam, uz bol, je zvuk šljapkanja tokom silovanja. Pokušavam da vodim ljubav sa svojom ženom, ali ne mogu. Traumiran sam tim zvukom", izjavio je Stiv Stouvi.

U međuvremenu, žrtve nastavljaju da pate u tišini.
"Bojim se muškaraca. Ja sam gej i užasnut sam od njih. Ne mogu čak ni da imam erekciju, pogotovo od kada sam trezan. Izolujem se. Ne idem u bioskope, ne podnosim koncerte. Imam strašne košmare. Prošlog Božića, otišao sam na večeru sa nekim prijateljima i u jednom trenutku sam se toliko uspaničio da sam morao da odem iz restorana. Tresao sam se. Nikada nikome nisam pričao o ovome do prošlog jula. Da li znate kako je živeti sa ovim 30 godina?", rekao je bivši vojnik Geri Džouns (ime promenjeno).
"On je bio viši pomoćnik - imao je direktan put do vrha. Kada me je pozvao u svoju kuću samo sam prihvatio. Sada kada se osvrnem, pitam se zašto nešto nisam uradio. Nije me vezao ili držao. Osećam da nisam imao drugo izbora. Tada sam tek napunio 19. To je bila moja karijera. Zaledio sam se i prepustio", opisao je Trent Smit svoje bolno iskustvo.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP