Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KREMLJ ĆE POŠTOVATI REZULTATE REFERENDUMA

Istok Ukrajine nikad bliži Rusiji!

Autor: Ekipa Alo! | 13.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Krimski scenario je sve izgledniji za istočni deo Ukrajine! Nakon što je 90 odsto birača u Donjecku i Luganjsku na referendumu izglasalo otcepljenje od Ukrajine, zvanična Moskva je saopštila da poštuje rezultate i da očekuje njihovu primenu mirnim putem.

Na referendum pod oružjem

Na referendum pod oružjem | Foto: Profimedia

“Mi u Moskvi poštujemo volju naroda Donjecke i Luganske oblasti i očekujemo praktičnu primenu ishoda referenduma na civilizovan način, kroz dijalog i bez novog nasilja”, navodi se u saopštenju Kremlja.


Vlasti u Kijevu, kao i većina zapadnih zemalja, odbacile su referendum, nazivajući ga farsom. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, izjavio je da će predsednik Vladimir Putin oceniti sporni referendum o samostalnosti ukrajinske Luganske i Donjecke oblasti nakon objavljivanja zvaničnih rezultata. Na pitanje da li će na stav Putina uticati to što je on te oblasti “molio” da odlože referendum, Peskov je rekao: “Nije molio, već je preporučio”.

Samoproglašena Luganjska Narodna Republika, čiju su nezavisnost podržali žitelji regiona, obratiće se UN-u i međunarodnoj zajednici sa molbom za međunarodno priznanje, izjavio je pres sekretar “armije jugoistoka” Vasilij Nikitin.

Oglasio se i Viktor Janukovič, svrgnuti predsednik Ukrajine, koji je u egzilu u Rusiji. On je pozvao na povlačenje vojske iz Donjecka, Luganjska, Odese i drugih gradova, kao i da se prestane sa terorisanjem sopstvenog naroda. Na terenu je situacija i dalje napeta, prema nepotvrđenim informacijama ukrajinska vojska je artiljerijom napala kontrolne punktove koje kod Slavjanska drže lokalne snage. U granatiranju je pogođeno nekoliko civilnih kuća.

EU proširila sankcije Rusiji


Šefovi diplomatija zemalja članica EU dogovorili su se da dodaju nova imena na listu ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i koriste usluge evropskih banaka! Na listu su dodate dve ruske firme i 13 osoba, čiji će identitet danas biti saopšten. Uz ranije donete mere, evropska crna lista obuhvata ukupno 61 osobu, a na njoj su uglavnom bliski saradnici predsednika Vladimira Putina i funkcioneri vojno-bezbednosnog aparata.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP