Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OTKRIVENO IZGUBLJENO JEVANĐELJE"

Isus bio oženjen i imao decu!?"

Autor: B92 | 10.11.2014 - 15:20:00h | Komentara: 1

Isus se oženio Marijom Magdalenom i imao decu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina koji se pojavio u Britanskoj biblioteci, prenosi "Independent".

Inicijalna kapisla: Freska Isusa pre i posle Himenezove

Tekst je nazvan "Izgubljeno jevanđelje" i preveden je s jezika koji se povezuje s aramejskim, a na njemu su godinama radili profesor Beri Vilson i pisac Simča Jakobovici. U njemu se navodi i da je Marija Magdalena zapravo bila "originalna Devica Marija", ali da je, kao što je navedeno, bila njegova žena, a ne majka.
Mnogi stručnjaci umanjili su istorijsku vrednost ove biblijske ličnosti, ali prema prevodiocima ovog teksta, ona je imala puno veću važnost nego što joj se prvobitno pripisivalo, odnosno bila je uz Isusa u svim trenucima koji su se do sada povezivali sa Devicom Marijom.

Devica Marija

Devica Marija

 
Naravno, ovo nije prvi put da se otkrivaju razna "nova jevanđelja" u kojima se tvrdi da je Isus bio u romantičnom odnosu s Marijom Magdalenom, a o tome su pisali i Nikos Kazantzakis u "Poslednjem Hristovom iskušenju" i Den Braun u "Da Vinčijevom kodu".

Jevanđelje / foto: Profimedia

Jevanđelje / foto: Profimedia

Za ovaj se tekst navodi da datira iz 570. godine i da je napisan na životinjskoj koži. U arhivima Britanske biblioteke nalazi se poslednjih 20 godina, a tamo je prebačen iz Britanskog muzeja koji ga je 1847. godine kupio od trgovca umetninama koji je tvrdio da ga je nabavio iz samostana sv. Makarija u Egiptu.
Poslednjih 160 godina dokument su proučavali stručnjaci koji u njemu nisu pronašli "ništa zanimljivo", što se očigledno promenilo kad je on stigao u Vilsonove ruke. Nakon šest godina proučavanja on i Jakobovici došli su do spomenutih "otkrića".
Dalja saznanja iz knjige, uključujući i imena Isusove dece. biće poznata 12. novembra, za kad je zakazana službena promocija.
Poslednji komentari
  • Ano Vreme: 10.11.2014 17:56h

    Glupostima nikad kraja! Da nećete možda da legalizujete incest pa da kažete da mu je bila majka i žena!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP