Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRORADILE EMOCIJE

Italija: Recept za špagete se ne sme menjati!

Autor: Tanjug | 12.02.2015 - 16:30:00h | Komentara: 0

Stanovnici gradića Amatriče, u centralnoj Italiji, su besni jer se jedan kuvar drznuo da promeni recept za špagete koji je ponos njihovog kraja.

Špagete al'amatričijana | Foto: Profimedia

Špagete al'amatričijana | Foto: Profimedia

Prema pisanju Gardijana, Karlo Krako, šef restorana sa dve zvezdice u Milanu, pohvalio se nedavno u jednoj TV emisiji da je "poboljšao" recept tako što je u pastu "al'amatričijana" dodao neoljuštenu glavicu belog luka.

Gradski odbor Amatričea odmah je objavio saopštenje u kom milanskom kuvaru poručuje: "Nadamo se da je posredi neka greška".

"Recept čini šest sastojka i nijedan više: svinjski obraz, sir pekorino, belo vino, paradajz iz San Marcana, biber i ljuta papričica", navodi se u saopštenju. Dakle bez luka, bio on beli ili crni.

"Korišćenje drugog sastojka ne samo da menja ukus jela već i njegovu istoriju", podsetio je pomoćnik gradonačelnika Amatričea.

"Kada stavite beli ili crni luk u naše spagete, to znači da se rugate viševekovnoj tradiciji koja se prenosi s kolena na koleno", istakao je on.

Gracija Le Bjanko, vlasnica restorana Matričanela u Rimu, i stručnjak za ovaj recept, u potpunosti se slaže s ovom konstatacijom: "Ako postoje pravila, treba ih poštovati!".

Jedinu izmenu u receptu koju ona priznaje je zamena dugačkih špageta sa makaronama (rigatoni) jer tako postoji manje šansi da gosti, često poslovni ljudi, isflekaju odeću dok jedu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP