Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TENZIJE RASTU

Izglasana smena Janukoviča. Timošenko kandidat za predsednika!

Autor: Ag. | 22.02.2014 - 17:07:00h | Komentara: 2

Viktor Janukovič napustio Kijev, predsednička palata je potpuno prazna. Parlament izglasao njegovu smenu, i nove predsedničke izbore 25. maja. Pre toga izglasan zakon kojim je Julija Timošenko slobodna, i kojim se vraća ustav iz 2004. Nezvanične informacije govore da je Vlada najavila povlačenje. Janukovič kaže da nema nameru da se povuče.

Sve bolji  odnosi:  Janukovič  i Nikolić

Viktor Janukovič | Foto: Nenad Đorđević

Viktor Janukovič napustio Kijev, predsednička palata je potpuno prazna. Parlament izglasao njegovu smenu, i nove predsedničke izbore 25. maja. Pre toga izglasan zakon kojim je Julija Timošenko slobodna, i kojim se vraća ustav iz 2004. Nezvanične informacije govore da je Vlada najavila povlačenje. Janukovič kaže da nema nameru da se povuče.

Janukovič pokušao da se ukrca na avion na letu ka Rusiji

Ukrajinski predsendik Viktor Janukovič pokušao je avionom da otputuje u Rusiju, ali ga je u toj nameri sprečila granična policija, izjavio je danas predsednik Ukrajinskog parlamenta Oleksaner Turčinov.

- On je pokušao da se ukrca na avion na letu za Rusiju, ali ga je sprečila granična policija. On se trenutno krije negde u oblasti Donjecka - proruskom gradu na istoku Ukrajine odakle je poreklom, rekao je Turčinov, kako prenosi agencija Interfaks.

Poslanici ukrajinskog parlamenta glasali su ranije danas za smenu predsednika Viktora Janukoviča i za održavanje prevremenih predsedničkih izbora 25. maja.

Janukovič je prethodno rekao da su sve odluke Verhovne rade nelegalne.

Izglasana smena Janukoviča

328 poslanika danas je glasalo u parlamentu za smenu Viktora Janukoča,među kojima je bilo i njegovih sopstvenih pristalica. Novi izbori 25. maja, postavljeni novi ministri, javlja Gradijan.

Sledeće zasedanje zakazano za sutra u 10.

Rojters javlja da je neko otvorio vatru na kola u kojima se nalazio Viktor Janukovič, ali on nije povređen.

- Pucali su na moja kola. Nisam uplašen. Osećam tugu zbog moje zemlje - rekao je on u intervjuu za UBR televiziju.

Radoslav Sikorski, ministar inostranih poslova Poljske kaže da nema nikakvog državnog udara u Ukrajini, pošto su zgrade vlade napuštene.


- Predsedavajući skupštinom izabran legalno. Predsednik Janukovič ima 24 sata da potpiše zakon o vraćanju ustava iz 2004 - naveo je on u Tvitu.

Janukovič: Ovo je nacizam

Ranije danas predsednik Ukrajine Viktor Janukovič kaže da politička dešavanja u zemlji liče na "uspon nacizma", javljaju svetski mediji.

Janukovič je takodje rekao da je predsednik Parlamenta Volodimir Ribak podneo ostavku zato što je pretučen, prenosi BBC.

Timošenko se kandiduje za predsednika: Ukrajina ide u EU!

Julija Timošenko

Julija Timošenko | Foto: Reuters

 Timošenko u suzama pozdravila heroje Ukrajine

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u suzama i u invalidskim kolicima pozdravila je "heroje Ukrajine", na Majdanu, glavnom kijevskom trgu, pred oko 50.000 ljudi, koji su je euforično dočekali.

Timošenko je u Kijev stigla avionom iz Harkova, pošto je prethodno puštena iz bolnice zatvorskog kompleksa u kojem je služila kaznu.


- Vi ste heroji, vi ste najbolje u Ukrajini! - uzviknula je Timošenko govoreći o poginulima u sukobima demonstranata i policije proteklih dana.

- Nisam prepoznala Kijev, sa spaljenim automobilima, barikadama, ali ovo je druga Ukrajina, Ukrajina slobodnih ljudi - rekla je ona.

Odmah po oslobađanju iz zatvora Timošenko se uputila u Kijev i na Trg nezavisnosti, centru tromesečnih protesta na kojima je zahtevan odlazak sa vlasti danas u parlamentu smenjenog predsednika Viktora Janukoviča. Ona je istovremeno obećala i da će se kandidovati na predsedničkim izborima.

U središtu Majdana postavljen je njen portret velikog formata, a okupljeni su koristili svetla na svojim mobilnim telefonima umesto sveća.

Timošenko je danas puštena iz zatvora posle rezolucije parlamenta, kojom je to omogućeno.

Bivša premijera, koja je služila sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, rekla je po izlasku iz zatvora u Harkovu da je "diktatura pala" i najavila da će se kandidovati za predsednika na vanrednim izborima koje je parlament zakazao za 25. maj.

Timošesnkova je jedna od najžešćih protivnica Janukoviča i njeno oslobadjanja ili puštanje na lečenje u Nemačku bio je jedan od uslova koji je Evropska unija postavila pred decembarsko zasedanje da se nastave evrointegracije Ukrajine.

Posle odluke u decembru da se Timošenko ne pusti iz zatvora, što je značilo i odbijanje da potpiše sporazum s EU, Janukovič je odlučio da učvrsti veze s Rusijom.

Poslednji komentari
  • Nobody´s Fool Vreme: 23.02.2014 00:35h

    Koliko mi se čini,ova sa pletenicama (ništa manja lopurda od Janukoviča) će biti,ako joj se posreći,predsednica samo zapadne polovine Ukrajine,države u stvaranju.Tako rekoše one stotine narodnih deputata okupljenih juče u istočnim i južnim regionima,koje ju ne priznaju.Svaka akcija ima svoju reakciju,a ova priča još nije ispričana,daleko od toga...

  • Despot 05 Vreme: 23.02.2014 08:07h

    Sad se vidi sad se zna ko se kome dopada.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP