Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BIRAJU

Izlaznost u Sevastopolju do podneva 50 odsto, primirje između Rusije i Ukrajine (VIDEO)

Autor: Ekipa Alo! | 16.03.2014 - 11:34:00h | Komentara: 0

Na ukrajinskom poluostrvu Krim danas se održava referendum na kome će stanovnici birati između pripajanja Rusiji i veće autonomije unutar Ukrajine, u krajnje napetoj atmosferi, jer zapad referendum smatra nezakonitim i preti sankcijama Moskvi, za koju je glasanje potpuno legitimno.

Krim referendum

Referendum na Krimu| Foto: Profimedia.rs

RUSIJA I UKRAJINA DOGOVORILI PRIMIRJE NA KRIMU DO 21. MARTA


Zvaničnici Ministarstava odbrane Ukrajine i Rusije su danas dogovorili da će na Krimu, gde se danas održava referendum o pridruživanju Rusiji, do 21. marta na snazi biti primirje, izjavio je danas vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Igor Tenjuh.

On je na marginama sedice ukrajinske vlade rekao da su taj dogovor postigli komandant ukrajinske Ratne mornarice Sergej Gajduk i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, preneo je Rojters.

"Rusija do 21. marta tako neće preduzimati nikakve akcije protiv naših vojnih jedinica na Krimu. Naše vojne jedinice zbog toga nastavljaju sa dopunjavanjem zaliha", izjavio je Tenjuh.
 

Na glasačkim listićima biće dva referendumska pitanja: „Da li ste za to da se Krim pridruži Ruskoj Federaciji kao subjekat Ruske Federacije" i „Da li ste za to da se na snagu vrati Ustav Krima iz 1992. godine i za status Krima u sastavu Ukrajine".

Pitanja su postavljena na ruskom, ukrajinskom i krimsko-tatarskom jeziku.
Prema registru birača, na Krimu pravo glasa ima 1.534.815 stanovnika, a u Sevastopolju 309.774.
Situacija na poluostrvu je trenutno mirna, a ispred svih birališta postavljene su isključivo zastave Krima. Mnoga glasačka mesta obezbeđuju policajci i specijalci. Sa zvučnika na ulazima mogu se čuti patriotske pesme koje pozivalju građane da pokažu svoj stav.
Na skoro svim biralištima prvo su glasali najstariji. Mnogi od njih, kažu, rođeni su kada je Krim bio deo Rusije i jedva čekaju da to ponovo postane.
- Ukrajina nas ne poštuje, mi je ne zanimamo. Oni nam čak ne daju ni pravo da govorimo svoj jezik, ruski, zbog čega sam ih i tužio sudu u Strazburu - priča Stanislav Antonov.
Aksionov: Krim će postati deo Rusije
Premijer Krima Sergej Aksionov napisao je na svom Tviter profilu pre početka glasanja da će se referendum održati jer to narod želi i da će Krim postati deo Rusije.

Referendum u napetoj atmosferi

Referendum se održava u krajnje napetoj atmosferi, jer zapad referendum smatra nezakonitim i preti sankcijama Moskvi, za koju je glasanje potpuno legitimno.

Autonomna Republika Krim je od 1954. godine u sastavu Ukrajine. Na Krimu živi oko dva miliona ljudi, 58 odsto su Rusi, 24 odsto Ukrajinci, a 12 odsto krimski Tatari.

Premijer Krima Sergej Aksjonov pozvao je stanovništvo Krima da slobodno bira žnezavisno od nacionalnosti i veroispovesti".

On je poručio da građani ničeg ne treba da se boje jer će Vlada sve učiniti da glasanje protekne u miru i na demokratski način, preneo je Itar-Tas s.

Prema registru birača, na Krimu pravo glasa ima 1.534.815 stanovnika, a u Sevastopolju 309.774.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP