Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PROMENOM DO USPEHA

Iznenadiće vas čime su se bavili Samsung, Tifani, Nokia, Nintendo...

Autor: Ekipa Alo! | 12.01.2014 - 14:20:00h | Komentara: 0

Kako svaki superheroj ima svoju priču, tako i svaka uspešna kompanija ima svoju. Ipak, velike svetske kompanije čije proizvode zna ceo svet, nisu uvek proizvodile to po čemu su poznate.

Poznate kompanije

Wriglij je počeo kao proizvođač sapuna

Proizvođač poznatih žvaka, počeo je s proizvodom koji se koristi pre nego što posegnete za žvakom. Sapun i soda bikarbona bili su prvi proizvodi kompanije osnovane davne 1891. godine. Tokom godina se žvakanje, a ne pranje ruku pokazalo profitabilnijim.

Poznate kompanije

Lanac hotela Meriot počeo je kao štand na kojem se prodavalo pivo

Meriot, svetski poznati lanac luksuznih hotela imao je skroman početak. Dž. Vilard i Alis Meriot mislili su leta 1927. godine da Vašingtonu nedostaje štandova sa pivom. Leto je bilo pakleno te godine, posao je išao dobro i s vremenom su otvorili restoran. Restoran je poslovao još bolje... i sve dalje je istorija.

Nintendo

Nintendo je proizvodio igraće karte

Uvek su se bavili igrama, ali u doba pre kućnih računara, televizora pa čak i struje, jer počeli su 1889. godine, proizvodili su karte, prvo japanske, a onda i one za poker i bridž.

Poznate kompanije

Amerikan Ekspres je raznosio poštu

Počeli su 1850. godine kao konkurencija Američkoj pošti, sporoj i nepouzdanoj državnoj kompaniji. Isporučivali su poštu, uglavnom na konjima, širom SAD-a.

Poznate kompanije

Samsung je proizvodio rezance

Tehnološki div počeo je kao veleprodaja prehrambenih proizvoda 1938. godine. Samsung Sanghoe bila je mala korejska kompanija koja je izvozila povrće, sušenu ribu i rezance koje su sami proizvodili u Pekingu i Mandžuriju. Proizvodnjom radija i televizora počeli su se baviti šesdesetih godina prošlog veka.

Poznate kompanije

Vozači NASCAR-a razvozili su viski tokom prohibicije u SAD-u

Uvek su vozili brzo, u početku jer su bežali od policije sa prtljažnicima punim domaćeg viskija. Za vreme zabrane proizvodnje i prodaje alkohola između 1920. i 1933. godine, vozači koji će se osnivanjem NASCARA 1947. godine, trkati međusobno, svoje su iskustvo i znanje sticali ulicama američkih gradova vozeći "napumpane" automobile koji su bili dovoljno jaki da pobegnu policijskim poterama.

 

Poznate kompanije

AVON je bio kompanija za prodaju knjiga po kućama 

David MekKonel bio je prodavac knjiga, koji je uz kupljenu knjigu ženama poklanjao uzorke parfema. Kad je shvatio koliko ženski rod obožava parfeme promenio je taktiku. Zaposlio je žene, koje su najbolje mogle objasniti i prodati drugim ženama - parfeme. Nije poznato da li je uz kupljeni parfem delio knjige.

Poznate kompanije

Tifani je bila papirnica

Beležnice, čestitke, olovke i druge potrepštine za kuću i kancelariju činile su većinu asortimana prvog Tifani dućana otvorenog 1837. godine u Njujorku. Bilo je i par stonih lampi i samo nekoliko ogrlica. Prvog dana su prodali robu u vrednosti manjoj od pet dolara. Sve se promenilo kada je Čarls Levis Tifani, vlasnik trgovine, shvatio da žene vole njegove dijamantske ogrlice i da bi ih trebalo staviti na istaknutije mesto.

Poznate kompanije

Nokia je proizvodila papir

Poznati finski proizvođač mobilnih telefona počeo je proizvodeći papir. Godina je bila 1865. i tada se to činilo kao dobra ideja. I bila je. Papir se izvozio u Rusiju, Veliku Britaniju i Francusku, zarada je brzo rasla, proizvodnja se širila. Mlin u kojem se proizvodio papir nalazio se na reci Nokianvirta, po kojoj je, već pogađate, kompanija dobila ime. Telefoni su došli znatno kasnije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP