Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SVAKA ČAST

Izum od kojeg strahuju najokoreliji
silovatelji i ubice napravio - Srbin!

Autor: V.B - A.S | 19.02.2013 - 10:38:00h | Komentara: 3

Srbin Milutin Stoilović tvorac je Polilajta, dragulja forenzičke nauke i koji se koristi u 98 odsto istraga o zločinu u svetu. Svetlo ovog izuma omogućava da se na mestu zločina otkriju tragovi sperme, krvi, i ostalih tečnosti koje drugi aparati ne mogu da registruju, a ovo otkriće donelo mu je međunarodna priznanja!

ew

Porodica Stoilović

Fizičar Milutin Stoilović se pre 33 godine odselio iz Srbije i započeo život u Sidneju sa suprugom Natašom i desetogodišnjom ćerkom.
Posle par meseci traženja posla, dobio je ponudu iz Kanabere za jako interesantan projekat. Nacionalni univerzitet je dao opremu i prostorije za rad a federalna policija sredstva.
- Platili su avionsku kartu, sačekali me i razgovarali smo sat i po. Radilo se o zajedničkom projektu australijske federalne policije i nacionalnog univerziteta. Ponudili su da me provedu kroz Kanberu da vidim da li mi se sviđa da živimo tu, dok oni ne donesu odluku. Grad me je odmah oduševio, ličio je na park u kojem su smeštene kuće. Pošto sam se rodio i odrastao u selu, ovakav grad mi se dopao, jer sam se u Beogradu uvek osećao skučeno - priča Stoilović.
Dobio je zadatak da napravi novi forenzički alat koji može da doprinese laserskoj metodi otkrivanja otisaka prstiju. Pet godina je radio na ovom projektu.

- Kad sam napravio ovaj aparat, a konačno je bio gotov 1985. godine, nisam verovao da će igrati tako važnu ulogu u borbi protiv zločina. Danas policija i forenzičari ne mogu da zamisle da počnu ikakav posao bez ovog izvora svetla. Imao sam dosta iskustva iz Jugoslavije. Niko ne shvata koliko je to bila napredna zemlja. Kad smo mi došli u Australiju, ova zemlja nije imala ništa. Jugoslavija je imala fabrike, pravila automobile, tenkove, oružja, svi su bili zaposleni... Velike firme su imale odmarališta na moru i planinama, radnici su mogli da idu tamo za vrlo male pare. Kad smo mi došli ovde, nije, bre, ničeg bilo, ni industrije, ni elektronike, ništa, ništa, ništa. Poslednjih decenija Australija se podigla fantastično. Sada izgleda sve drukčije. A na Balkanu je sve propalo. Tamo je sve otišlo u... vodu. Više nemaju ništa. Podelili su se, naratovali, pobili se, i sad nemaju ništa - uzdiše Stoilović.

gdf

Polilajt u policijskoj istrazi

Drugi deo njegovog posla bio je obučavanje forenzičara širom sveta da koriste ovu mašinu. Za Polilajt se jako brzo pročulo po policijskim stanicama stranih država.

-Pošto je projekat završen za nacionalni univerzitet, a ja sam jedini znao kako aparat radi, primili su me u federalnu policiju. Tada oni nisu imali ni laboratoriju, a ja sam bio jedan od prvih forenzičara. Išao sam s policajcima na teren, donosili su mi puno predmeta da radim na njima. Policija me je onda 10 godina pozajmljivala da promovišem mašinu i držim treninge

Obučavao sam i ljude u firmi koja ih je proizvodila. Napisao sam i knjigu o teoriji svetla, potrebnu da bi se razumeo njen rad - priča Stoilović.

Milutin Stoilović, njegova supruga i ćerka danas vode porodičan biznis koji je povezan sa forenzikom.
Ove godine Milutin je jedan od pet nominovanih za Australijanca godine.
U njegovu čast ulica u Kanberi nosiće za njegovog života naziv njegovog izuma.
Posle toga naziv će biti zamenjen imenom Milutin Stoilović.
Poslednji komentari
  • Tina Vreme: 19.02.2013 16:35h

    A što je on pobegao iz te napredne zemlje na drugi kraj sveta?

  • Branko Vreme: 19.02.2013 17:11h

    Tina gospodin je pobegao kad je video kako je narod otupeo i koga je taj isti narod doveo da vlada...

  • gago Vreme: 20.02.2013 18:42h

    Otisao bre gde se placa znanje a ne kretenizam.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP