Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POMORSKE NESREĆE U JADRANU

Izvučeno 150 putnika, spasavanje sa zapaljenog trajekta i tokom noći; Sudar kod Ravene, potonuo Turski brod, više nestalih!

Autor: Tanjug | 28.12.2014 - 20:41:00h | Komentara: 0

"Mrak je, a donji deo trajekta gori. Mi smo na palubi i možemo da vidimo kako nam se približava jedan čamac. Izvadili smo pojaseve za spasavanje, pokušavamo da se spasemo", rekao je jedan putnik.

Zapaljeni trajekt / Foto: AP

Zapaljeni trajekt / Foto: AP

  • Zapaljeni trajekt / Foto: AP | Foto:
  • Zapaljeni trajekt / Foto: AP | Foto:
  • Zapaljeni trajekt / Foto: AP | Foto:

Italijanske i grčke posade helikoptera spremne su da rade i tokom noći da bi transportovale putnike u parovima sa zapaljenog trajekta u Jadranskom moru, na kome je bilo 466 putnika i članova posade.

Mrak i loše vreme ometaju spasilačke napore, mada od ranih jutarnjih sati helikopteri izvlače putnike sa zapaljenog trajekta koji je plovio pod italijanskom zastavom, i prebaciju ih na bezbednu udaljenost.

Zvaničnik grčke vlade izjavio je da je jedan čovek umro, ali nije bilo drugih potvrđenih izveštaja o žrtvama među 466 putnika i članova posade i da je oko 150 ljudi spaseno.

"Ulažemo nadljudske napore u toj izuzetno teškoj operaciji", rekao je portparol grčke obalske straže Nikos Lagkadianos.

"Operacije će se nastaviti tokom noći", rekao je on.

Grčki zvaničnik ministarstva odbrane rekao je dva italijanska i dve grčki helikoptera na oko svakih 15 minuta dižu parove putnika u korpi za spasavanje i prebacuju ih na obližnji teretni brod.

Lagkadianos je rekao da je jaka kiša sprečavala spasavanje, ali je sprečavala i da se vatra širi.

Na italijanskom trajektu sa 466 putnika i članova posade je rano jutros kod grčke obale izbio požar, pa je kapetan naložio evakuaciju, koja se trenutno odvija uprkos jakom vetru i visokim talasima, objavili su grčki mediji.

Grčka obalska straža je saopštila da se neki od putnika sa trajekta "Norman Atlantik", koji plovi pod italijanskom zastavom, prebacuju na brod koji je prvi pritekao u pomoć, a prema trajektu su se zaputila i druga plovila koja će učestvovati u spasavanju putnika, prenela je agencija AFP.

Putnici koji su sa zapaljenog trajekta nazvali grčke televizijske stanice govorili su o dramatičnoj situaciji na brodu, koji se zapalio nešto pre 6 sati po lokalnom, odnosno 5 sati po srednjeevropskom vremenu, a plovio je iz grčke luke Patras ka italijanskoj luci Ankona.

"Posada je pokušala da spusti čamce za spasavanje, ali nismo svi mogli da uđemo u njih. Nije bilo nikakve koordinacije", rekao je jedan putnik i dodao: "Mrak je, a donji deo trajekta gori. Mi smo na palubi i možemo da vidimo kako nam se približava jedan čamac. Izvadili smo pojaseve za spasavanje, pokušavamo da se spasemo."

Nije poznato da li je u požaru neko stradao niti da li je neko od putnika pao u more, pri čemu bi zbog niskih temperatura preživljavanje u vodi bilo veoma neizvesno, osim u slučaju da putnik veoma brzo bude spasen.

Trajekt "Norman Atlantik", koji je prevozio 222 automobila, 411 putnika i 55 članova posade, nalazio se na 44 nautičke milje od ostrva Krf kad je poslao poziv u pomoć zbog požara.

SUDAR BRODOVA U JADRANU POTONUO TURSKI TRGOVAČKI BROD

Jedan trgovački brod registrovan u Turskoj potonuo je danas na severu Jadranskog mora kod luke Ravene pošto se u uzburkanim vodama

sudario sa drugim plovilom, javio je Frans pres, pozivajući se na italijanske medije.

Na mestu nesreće su brodovi obalske straže, a prema prvim izveštajima kao nestali se vode nekoliko članova posade udarenog broda.

Italijanski premijer Mateo Renci na njegovom nalogu na "Tviteru" potvrdio je da se dogodila nesreća i najavio da će uskoro biti iznete potpunije informacije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP