Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VIKTOR JANUKOVIČ, PREDSEDNIK UKRAJINE, PORUČIO IZ EGZILA:

Ja sam vrhovni komandant vojske!

Autor: Ekipa Alo! | 12.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Viktor Janukovič (63), predsednik Ukrajine koji se već tri nedelje nalazi u egzilu u Rusiji, obratio se drugi put javnosti u poslednjih desetak dana. Janukovič je poručio svima da ostaje jedini legitimni predsednik Ukrajine i vrhovni komandant armije.

Vlast je preuzeta  protivustavno i  oružjem: Viktor  Janukovič

Vlast je preuzeta protivustavno i oružjem: Viktor Janukovič

“Siguran sam da se vojnici neće povinovati naređenjima kriminalaca”, rekao je Janukovič na konferenciji za novinare koju je održao u ruskom gradu Rostov na Donu, u izložbenom centru “Vertol ekspo”.


Mobilizacija u Ukrajini!

Aleksandar Turčinov, vršilac dužnosti predsednika Ukrajine, zatražio je formiranje nacionalne garde i mobilizaciju rezervista i dobrovoljaca radi suprotstavljanja ruskoj vojsci. Turčinov je izjavio da parlament treba da potvrdi odluku o pretvaranju snaga MUP-a u nacionalnu gardu “radi odbrane zemlje i građana od kriminalaca i spoljne i unutrašnje agresije”. On je rekao da će mobilizacija obuhvatiti one koji su služili vojsku, kao i dobrovoljce.

“Želeo bih da podsetim da sam i dalje jedini legitimni predsednik Ukrajine, kao i vrhovni komandant. Nisam prekinuo svoj mandat pre vremena, živ sam i nisam smenjen s položaja u skladu sa procedurom predviđenom ustavom”, rekao je Janukovič.

Janukovič je dodao da američki zakon zabranjuje administraciji u Vašingtonu da finansijski podržava nelegitimne vlasti.

“SAD i nekoliko drugih zemalja tvrde da sam, navodno, izgubio legitimitet jer sam pobegao iz zemlje. Ponavljam - nisam pobegao. Kada su radikali zauzimali državne objekte i predsedničku administraciju, kada je vlast preuzeta protivustavno i oružjem, ja sam, kao što se zna, bio u Ukrajini”, rekao je Janukovič.

Pretres na kontrolnom  punktu na Krimu

Pretres na kontrolnom punktu na Krimu


On je konstatovao da se Krim odvaja od Ukrajine i za to optužio svoje protivnike. Istakao je i da su predsednički izbori koje su nove vlasti u Kijevu zakazale za 25. maj “apsolutno nelegitimni i nezakoniti”.

U donjem domu ruskog parlamenta (Dumi) juče su poslanici raspravljali o predlogu zakona kojim bi bilo omogućeno da se ukrajinski autonomni region Krim pridruži Rusiji. U Briselu je juče saopšteno da bi EU već ove nedelje mogla da uvede Rusiji prvu grupu sankcija, poput zamrzavanja imovine i ograničenja kretanja.

Proruske snage  blokiraju ukrajinske  baze na Krimu

Proruske snage blokiraju ukrajinske baze na Krimu

Krim se pozvao na Kosovo!
 

Krimski parlament proglasio je nezavisnost od Ukrajine, uoči referenduma u nedelju o pripajanju te teritorije Rusiji. “Mi, članovi Vrhovnog veća Autonomne Republike Krim i gradskog veća Sevastopolja, na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dokumenata koji prepoznaju pravo naroda na samoopredeljenje, uzimajući u obzir i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrana deklaracija nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo, zajedno donosimo ovu odluku”, navodi se u deklaraciji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP