Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRESAVILA TABAK

Japanka tužila šefa
jakuza zbog reketa!

Autor: Tanjug | 17.07.2013 - 11:05:00h | Komentara: 0

Jedna Japanka je tužila šefa najveće kriminalne grupe jakuza i zatražila povraćaj novca datog za reket gangsterima koji su joj pretili da će, ako ne plati, spaliti njen bar, objavili su danas lokalni mediji.

pokrivalice

Tužiteljka tvrdi da Kenići Šinoda snosi "odgovornost poslodavca" kao don klana Jamagući-gumi jer su mafijaši bili povezani s njegovim sindikatom, objavio je emiter TBS koji kaže da veruje da je to prva tužba te vrste u Japanu.

Vlasnica bara traži oko 17 miliona jena (17.000 dolara) kao naknadu i povraćaj isplata koje je bila prisiljena da učini kako bi sačuvala svoj bar u centralnom gradu Nagoji, naveo je emiter citirajući njenog pravnog zastupnika.

Žena je rekla da je plaćala od 30.000 do 100.000 jena mesečno između 1998. i 2010. članovima Inabadji Ika, lokalne jakuza grupe povezane sa Jamagući-gumi klanom, navela je agencija Kjodo.

Prema nacionalnoj policijskoj agenciji, Jamagući-gumi je odgovoran za više od 40 procenata organizovanog kriminala u zemlji i ima oko 27.700 članova.
Tužiteljka, čije ime nije objavljeno, tvrdi da Šinoda snosi odgovornost za njene gubitke kao šef velike organizacije koja pokriva druge gangsterske grupe, navodi se u izveštaju koji je preneo AFP.

Da podnese tužbu podstakla ju je izmena od 2008, inače u prošlosti slabog zakona protiv organizovanog kriminala, kojom je otvoren put podnosiocima žalbi da tuže gangsterske šefove zbog iznudjavanja reketa od strane vojnika njihove organizacije.

Pravnici kažu da je to prvi slučaj da neko traži naknadu za dati novac za zaštitu od nekog šefa jakuza, a usledio je u vreme kada je vlasnik drugog bara započeo pravni postupak protiv Šinode, tvrdeći da su s njim povezani kriminalci spalili njegov objekat kada je obio da plati novac za zaštitu.

I porodica jednog čoveka koji je poginuo u tom požaru pokrenula je postupak za naknadu zbog smrti svog bližnjeg. Lokalni krivični sud je pre toga presudio da su članovi jakuza krivi za smrt u tom slučaju.

Kao italijanska mafija i kineske trijade, japanske jakuze su takođe duboko upletene u organizovanje kocke, trgovine drogom, prostitucije, zelenaškim pozajmicama, reketiranjem i pranjem novca kroz legalne poslove.

Njihov sindikat, koji u Japanu nije ilegalan, vlasti su u prošlosti tolerisale iako su povremeno sprovodile akcije protiv njihovih najprljavijih poslova.
O jakuzama se u Japanu prave mitovi, snimaju filmovi, televizijske emisije, veliča njihov stil života i navodno uzvišen kodeks mafijaške časti, koji potiče još iz doba samuraja.

Medjutim, poznavaoci prilika kažu da su oni pripadnici kriminalnog polusveta koji spadaju medju najbrutalnije ubice i od kojih se samo mali broj obogati i dostigne nivo o kojem maštaju.

Ranije ovog meseca je objavljeno da je klan Jamagući-gumi štampao magazin za svoje članove u kome su objavljne pesme i ribolovački dnevnici gangsterskih šefova, u nastojanju da se pojača medjusobna solidarnost pred sve većom društvenom netrpeljivošću prema japanskim mafijašima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP