Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

USLOVLJAVANJE POMOĆI

Japanski ambasador očitao lekciju političarima u BiH

Autor: Tanjug | 21.07.2014 - 14:48:00h | Komentara: 4

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Jamazaki očitao je lekciju političarima u toj zemlji, poručivši im da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima, oglušujući se o potrebe siromašnih.

Hideo Jamazaki

Hideo Jamazaki | Foto: printskrin Jutjub

U pisanoj izjavi dostavljenoj danas lokalnim medijima, japanski diplomata je objasnio kako njegova zemlja, bez obzira na dobru volju, ubuduće neće olako finansijaski pomagati BiH i ukazao da se pomoć neretko neracionalno koristi i rasipa.

Kao primer je naveo bespotrebne policijske pratnje političarima da bi oni mogli "brzom i bezobzirnom vožnjom" da ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.

Evropski gradovi

Sarajevo

 
U istupu neuobičajenom za krajnje odmerenu japansku diplomatiju u BiH, Jamazaki podseća da je vlada njegove zemlje na nedavnoj donatorskoj konferenciji potvrdila da će izdvojiti dodatnih pet miliona evra bespovratne pomoći za obnovu područja pogođenih majskim poplavama.

Istakao je, ipak, da će aktiviranje tih sredstava zavisiti isključivo od konkretnih projekata koji će se potom direktno finansirati, bez posredovanja vlasti u BiH.
"Drugim rečima, vlada Japana ne može jednostavno da izvrši transfer
novca na račun institucija BiH", poručio je ambasador, čime je indirektno sugerisao da je svima u Tokiju jasno da bi u protivnom bar deo doniranog novca završio u džepovima političara na različitim nivoima vlasti.

Stari grad Sarajevo

Japan neće da finansira bahatost | Foto: Foto: johovac/Flickr

 
Diplomata je poruku bosansko-hercegovačkoj javnosti "začinio" kritikom ponašanja lokalnih političara u BiH koje se, kako kaže, ne može okarakterisati drugačije nego kao bahato.

Političarima u BiH, prenosi Hina, poručio je da bi im bilo bolje da usmere energiju na poboljšanje uslova života svojih građana, umesto da je troše na međustranačke i unutarstranačke sukobe.
"Od političara se, takođe, očekuje da razmisle koji je najbolji način da se utrošak javnih prihoda iskoristi za dobrobit građana, posebno onih koji su pretrpeli najveće štete tokom nedavnih poplava. Samo kada ovi uslovi budu ispunjeni Japan će biti u mogućnosti da pomogne BiH", jasan je Jamazaki.
Poslednji komentari
  • JaTiOn Vreme: 21.07.2014 15:54h

    Ovaj japanac nije normalan, šta misli da ih je postdio i da već sutra neće kupiti novo auto - brže i bolje. Bježi od njih kad možeš i imaš gdje jer ja na žalost moram ovdje živjeti

  • Zika Vreme: 21.07.2014 16:24h

    E moji dragi Japanci nije to problem samo u BiH,isto takvo ponasanje politicara imate i u Srbiji, zato vodite racuna kome dajete novac jer on raznim uvezbanim taktikama lokalnih madjionicara nestane!

  • Mrmot Vreme: 21.07.2014 16:52h

    Evo pomozite Srbiji,ovde nema korupcije...

  • Nada Vreme: 21.07.2014 18:08h

    Svo postovanje gospodinu Jamazaki.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP