Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

A KO BI DRUGI

Japanski premijer prvi stigao na samit Grupe 7!

Autor: Srna | 06.06.2015 - 21:33:00h | Komentara: 0

Japanski premijer Šinzo Abe prvi je stigao u Nemačku, gde sutra počinje dvodnevni samit grupe sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja.

Šinzo Abe

Šinzo Abe | Foto: AP

Abe je u Minhen doputovao iz Kijeva, gde je ukrajinskim vlastima obećao kredit od 1,5 milijardi dolara za sprovođenje reformi i razvojne projekte.

Eskalacija tenzija u istočnoj Ukrajini biće jedna og glavnih tema samita, koji će biti održan u dvorcu “Elmau” u bavarskim Alpima.
Abe će imati bilateralni sastanak s američkim predsednikom Barakom Obamom.
Na samitu će uz domaćina nemačkog kancelara Angelu Merkel učestvovati i premijeri Italije, Japana, Kanade i Velike Britanije - Mateo Renci, Šinzo Abe, Stiven Harper i Dejvid Kameron, kao i predsednici SAD i Francuske - Barak Obama i Fransoa Oland, kao i predstavnici EU Donald Tusk i Žan-Klod Junker.
Teme samita su spoljna, bezbednosna i razvojna politika, zaštita mora i prirodnih resursa, trgovinski standardi, jačanje položaja žena te sigurnost u snabdevanju energijom.
Drugog dana susreta, 8. juna, skupu će se pridružiti i predsednici Nigerije, Tunisa i premijer Iraka, prenosi nemački radio.
Rusija, koja je u G-7 bila primljena 1998. godine, od 2014. godine faktički je isključena iz učešća u zasedanjima zbog događaja u Ukrajini.
Merkelova je danas rekla da se Rusija proteklih godina sigurno nije “približila predstavama” koje su zajedničke za G-7.
Međutim, Merkelova je naglasila da Rusija ostaje važan partner u drugim formatima - Normandijskom u kom predstavnici Nemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije diskutuju o krizi u Ukrajini, kao i u Grupi pet stalnih članica Saveta bezbednosti plus Nemačka, koja razgovara o iranskom nuklearnom programu.
“I kod traženja rešenja za sirijski građanski rat hoćemo i moramo da uključimo Rusiju. Rusija nam je potrebna. Želim samo da podsetim: uklanjanje hemijskog oružja iz Sirije uspelo je samo uz pomoć Rusije. Dakle, mi ćemo razgovarati i o tome u šta ćemo uključiti i Rusiju”, istakla je Merkelova.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP