Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SKOPLJE

Jedna osoba povređena u obračunu vernika

Autor: Beta | 04.05.2015 - 15:23:00h | Komentara: 0

U obračunu pristalica razrešenog skopskog muftije Ibrahima Šabanija i pristalica reisa Islamske verske zajednice (IVZ) u Skoplju Sulejmana Redžepija, prilikom nasilnog upada u prostorije IVZ, jutros je lakše povređena jedna osoba, rekao je na konferenciji za novinare doskorašnji skopski muftija Ibrahim Šabani.

Skoplje

Skoplje | Foto: Dušan Milenković

Šabani, čije su pristalice danas nasilno zauzele prostorije IVZ, rekao je novinarima da je povod za nasilan upad to što je "rukovodstvo IVZ srušilo upravni sistem, ustav i sve druge normativne akte zajednice tako da njegovo ponašanje ne može da se toleriše".
On je rekao da će IVZ od danas imati privremeno rukovodstvo na čijem će čelu biti on.
Iz sedišta IVZ su uzeti pečati te zajednice a vernicima je poručeno da će o svemu biti obaveštavani.
Policija, kojoj je bio prijavljen skup ispred IVZ u znak protesta zbog razrešenja skopskog muftije, je saopštila da je u prostorijama IVZ nakon jutrošnjeg obračuna pristalica dve struje u islamskoj zajednici pronađena jedna čaura od metka.
Poglavar IVZ reis Sulejman Redžepi i nedavno razrešeni skopski muftija Ibrahim Šabani su u lošim odnosima od prošle nedelje, kada je Šabani zatražio od reisa Redžepija da mu se izvini zbog uvreda na svečanosti koja je bila organizovana povodom vraćanja imovine IVZ.
Tada su mediji objavili informaciju da je došlo i do fizičkog obračuna između poglavara IVZ i skopskog muftije, kao i da je povod za to bila imovina koja je vraćena u procesu denacionalizacije, što su oba verska poglavara demantovala navodeći da se sukob završio samo uvredama.
Reis Sulejman Redžepi je prošle srede reizabran na sednici koju je sazvao i održao u selu Kondovo a ne u prostorijama IVZ u Skoplju a nakon reizbora njegov prvi potez je bio da razreši funkcije skopskog muftiju Ibrahima Ssabanija i generalnog sekretara Islamske zajednice Afrima Tahirija.
Šabani i Tahiri su sednicu i odluke o smenjivanju ocenili kao nelegitimne a od reisa Sulejmana Redžepija traže "da obrazloži zašto je održao tajnu sednicu IVZ u Kondovu na kojoj se nezakonito reizabrao a njih razrešio".
Skopsko muftijstvo je reisu Redžepiju "dalo rok od 48 sati da se javno izvini za uvrede izrečene na svečanosti povodom uspešno završene denacionalizacije imovine IVZ u Makedoniji".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP