Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISPRAĆAJ I U IZRAELU

Jerusalim: Sahrana taoca stradalih u Parizu

Autor: Tanjug | 13.01.2015 - 13:18:00h | Komentara: 0

Na najvećem groblju u Jerusalimu okupilo se danas na hiljade ljudi na sahrani četvorice jevrejskih talaca, ubijenih u petak u terorističkom napadu na košer supermarket u Parizu, Joava Hataba, Johana Koena, Filipa Brahama i Fransoa - Mišela Saada.

Sahrana u Jerusalimu

Sahrana u Jerusalimu | Foto: Tanjug/AP

Pogrebna procesija krenula je u podne po lokalnom vremenu u prisustvu predsednika Izraela Ruvena Rivlina, premijera Benjamina Netanijahua, vođe opozicije, Isaka Hercoga i drugih vladinih ministara i poslanika.
Tela žrtava uvijena u molitvene šalove stigla su rano jutros avionom izraelske kompanije EL AL u Izrael, u pratnji porodica koje su zamolile da ubijeni, iako nisu građani jevrejske države, budu u njoj sahranjeni.
- Nismo ovako želeli da vas dočekamo Svetoj zemlji, nismo želili da vas vidimo tako da se vraćate u državu Izrael i njen glavni grad Jerusalim - rekao je Rivlin pred ožalošćenima, istakavši "Želeli smo vas žive. Stojim pred vama sa srcem koje je slomljeno, tresući se i u bolu i čitava nacija plače sa mnom."
- Evropski lideri moraju čvrsto i aktivno da obnove osećaj sigurnosti za Jevreje u Evropi. Ne možemo dozvoliti da se u 2015. 70 godina posle kraja Drugog svetskog rata, Jevreji plaše da šetaju ulicama Evrope sa kapama na temenu i cicitom - rekao je Rivlin, aludirajući na tradicionalne kipe kojima religiozni Jevreji pokrivaju teme i njihove delove odeće.
Netanijahu je istakao potrebu za jedinstvenim stavom protiv terora.
- Njihovi životi su prekinuti u napadu mržnje, ali nećemo trošiti reči na gnusnog ubicu, ni na druge ubice koji su ubili nevine ljude u Francuskoj - rekao je Netanijahu istakavši:
"Godinama sam govorio i ponoviću danas - to nisu samo neprijatelji jevrejskog naroda, već neprijatelji covečanstva u celini. Došlo je vreme za sve civilizovane ljude da se ujedine i iskorene te neprijatelje iz naše sredine. Mislim da većina ( svetskih lidera) razume ili - bar počinje da shvata- da taj teror počinjen od strane ekstremističkog islama predstavlja jasnu i prisutnu pretnju miru u svetu u kome živimo."
Napad koji se dogodio u petak duboko je potresao jevrejsku zajednicu u Francuskoj i Izraelu. " I dok su prošle nedelje i meseci dokazali da teror ne pravi razliku izmedju krvi, ne možemo izbeći činjenicu da taj terorizam direktno cilja jevrejski narod," naglasio je Rivlin ali je objasnio da iako je Izrael domovina svih Jevreja povratak u tu zemlju ne bi trebalo da bude rezultat razaranja, očaja terora i s traha, već ljubavi prema toj zemlji.
Dvadestdvogodisnsji Koen, koji je radio u supermaketu godinu dana, ubijen je dok je pokušavao da zaustavi napadača Ahmedi Kulibalija, lojalnog Islamskoj državi, da ne ubije trogodišnje dete. Hatab (21) je studrao je Parizu, a bio je sin rabina iz Tunisa. Braham (45) bio je kompjuterski inženjer.Imao je četvoro dece. Saada ( 64) bio je menadžer penzijskog fonda. Njegovo dvoje dece žive u Izraelu.
Posle njihvog ubistva nesumnjivo je da su mnogi francuski Jevreji u dilemi ostati ili se preseliti u Izrael. Izraelski lideri su apelovali da se usele, a francuski su nastojali da ih uvere da će ih zaštititi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP