Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Josipović: Ponosan sam na partizane!

Autor: Tanjug | 22.06.2013 - 15:04:00h | Komentara: 0

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je povodom Dana antifašističke borbe da je Hrvatska nedeljivo predana antifašizmu i Domovinskom ratu.

Brani svoje: Ivo Josipović

Ivo Josipović

- Ponosan sam i kao predsednik i kao antifašista da će Hrvatska u najvećem delu uvek znati stati na stranu pravde – to su učinili partizani u Drugom svetskom ratu i branitelji u Domovinskom ratu – rekao je Josipović na svečanosti u šumi Brezovica kod Siska koju je organizovao Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.
Josipović je podsetio da Hrvatska 1. jula postaje članica Evropske unije u čijim je temeljima takođe antifašizam bez kojeg, kako je rekao, Evropa nije Evropa, a Hrvatska ne bi bila Hrvatska.
Upozorio je, međutim, da postoje i oni koji misle da se istorija i vrednosti mogu promeniti, da je to “dečja komjuterska igra koju smo izgubili, pa se onda resetira”.
- U Drugom svetskom ratu bilo je dobro biti na strani antifašizma, a zlo pomagati fašizam, biti fašist i zagovarati teror, zločin i mržnju – dodao je Josipović.
Predsednik Hrvatske uručio je više odlikovanja za poseban doprinos antifašističkim temeljima Hrvatske povodom 72. godišnjice ustanka naroda Hrvatske i 68. godišnjice pobede nad fašizmom.
U Hrvatskoj se 22. jun obeležava kao Dan antifašističke borbe u spomen na 22. jun 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska formiran Prvi sisački partizanski odred, prvi takav u Evropi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP