Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SRCEPARAJUĆE

Kad panda tuguje
(VIDEO)

Autor: Nina Gavrilović | 25.09.2012 - 11:15:00h | Komentara: 0

Mei Ksjang, ženka pande, ležala je tužno u svom brlogu u ponedeljak, sklupčana oko gumene lutkice medveda, koju su čuvari postavili kao zamenu za njeno pokojno potomče.

Mei Ksjang sa mladunčetom

Mei Ksjang sa mladunčetom | Foto: National Zoo

Mama panda je sedela bezvoljno u američkom Zoološkom vrtu.

Izgubila je mladunče. Njena beba je bila stara samo šest dana kada je izdahnula u majčinom zagrljaju, kako se sumnja, zbog problema sa jetrom i stomakom.
Mei Ksjang, ženka pande, ležala je tužno u svom brlogu u ponedeljak, sklupčana oko gumene lutkice medveda, koju su čuvari postavili kao zamenu za njeno pokojno potomče.


Novorođenče je bilo prijatno iznenađenje za ceo vrt, jer je majka imala već 14 godina, i, iako je oplodnja pokušana 5 puta, nije do tada uspela da zatrudni.
Veterinari i dalje nisu sigurni šta je ubilo malecku, koja nije bila veća od kutije za margarin.

Izdržala rizičnu trudnoću - Hrabra pandica

Izdržala rizičnu trudnoću - Hrabra pandica | Foto: National Zoo

 

Osoblje Zoološkog vrta je primetilo da nešto nije u redu kada se umesto zadovoljnih zvukova mladunčeta začulo panično urlikanje majke.
Panda je nosila gumenu igračku sa sobom dok je bila trudna i gradila buduće gnezdo. Kako je drugo stanje odmicalo, počela je da mazi I grli igračku i nije je ostavljala daleko od sebe. Kada je rodila bebu odbacila je igračku kako bi u naručju držala mladunče. Mama je toliko pažljivo čuvala mladunče da su ga čuvari jedva videli čak i preko kamera postavljenih u jazbini.
Kada su začuli panične pozive ženke, veterinari su izmamili majku medom dok je osoblje štapom sklonilo mladunče. Ni najbolji veterinari u zemlji nisu uspeli da spasu malu pandu od najgoreg.

Od očaja usvojila igračku

Posle smrti ženkice, majka je ponovo počela da brine o gumenoj igrački i ponaša se kao da je živa, baš kao što je činila pre rođenja male.
“Svi smo mislili da je Mei Ksjang bila vrlo dobra majka i da je bila veoma nežna prema mladunčetu, i na kraju se ispostavilo da je to bilo tačno.”
Utvrđeno je da malena nije izgubila život zbog nemara majke, već su u pitanju bili problemi sa unutrašnjim organima.


Iskusan životinjski hirurg Dr. Suzan Marej, majka troje dece, na ivici suza je objašnjavala tužan događaj: “Mladunče je bilo prelepo. Prelepo malo telo. Lepo lice sa crnim kružićima koji su tek počeli da se pojavljuju ispod očiju. Nije mogla da bude lepša”, rekla je doktorka.


Ovakva tragedija nije retka za Nacionalni Zoološki vrt u Vašingtonu.
Od osam mladunčića džinovskih pandi rođenih u vrtu od 1970. samo jedno je doživelo zrelost, a ostali su umrli samo nekoliko dana po rođenju.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP