Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SVAKO IMA SVOJU PRIČU

Kako Cipras objašnjava dogovor sa EU

Autor: Beta | 13.07.2015 - 12:04:00h | Komentara: 0

Mere koje sadrži sporazum Grčke i Evrozone, usvojene danas, posle 17 sati pregovora u Briselu, "stvoriće recesioni pritisak, ali Grexit (izlazak Grčke iz zone evra) predstavlja prošlost", izjavio je premijer Aleksis Cipras novinarima u sedištu EU.

Aleksis Cipras

Aleksis Cipras | Foto: Tanjug/ AP

- Šest meseci smo vodili tešku bitku i borićemo se do kraja da bismo došli do najboljeg i da bi Grčka stala na noge - rekao je Cipras posle samita Evrogrupe.
- Bili smo pred teškim odlukama, teškim dilemama, da bismo sprečili da prevladaju ekstremni elementi - rekao je premijer.
Ukazao je da je delegacija vlade Grčke "sprečila sporovođenje ekstremnih nastojanja najkonzervativnijih krugova u Evropi, plan za prebacivanje imovine (grčke države) u javni fond (u inostranstvu), sprečila je plan za rušenje bankarskog sistema (Grčke) koji je bio savršeno pripremljen i čije je sprovođenje bilo počelo, i uspela da izdejstvuje rekonstrukciju duga (Grčke) i sigurno finansiranje".
Cipras je istakao da odluka samita Evrogrupe zadržava stabilnost javnih finansija Grčke.
Ali, rekao je Cipras, sprovođenje dogovorenih mera biće veoma teško.
- Sav teret biće raspoređen uz socijalnu pravdu, i ovog puta će ga poneti i oni koji su ga do sada izbegavali. Grčka će nastaviti da se bori da bismo se vratili u razvoj. Poruka dostojanstva koju smo poslali čitavoj Evropi i svetu je naše važno dostignuće, poruka promene u čitavoj Evropi... Suverenitet naroda smo već izborili, a borićemo se i za izgubljeni državni suverenitet - zaključio je Cipras.
"Levičarska platforma", deo poslaničke grupe Ciprasove vladajuće stranke Siriza, odmah je pozvala narod da obori sporazum iz Brisela i "sukobi se s memorandumima, neoliberalizmom i štednjom koja je institucionalizovana u evrozoni".
Podršku vladi izrazila je mala opoziciona levičarsa stranka "To Potami" (Reka) koja je najavila da će u skupštini podržati zakone koji se moraju usvojiti u naredna tri dana da bi briselski sporazum stupio na snagu.
Ta stranka koja je do prošlog vikenda važila za kandidata za vlast u slučaju raspada Ciprasove koalicije, a njen lider, novinar Stavros Teodorakis, za budućeg premijera, danas je saopštila da neće da uđe u vladu.
Podršku Cprasu su izrazile i skoro sve opozicione stranke.
Veliki problem vlade je oštar sukob s predsednicom skupštine Zoi Konstandopulu koja se, iako iz Sirize, odbijanjem sporazuma iz Brisela "još po jedan put svrstrala uz (neofašističku stranku) Zlatnu zoru", izjavio je danas Nikos Filis, predstavnik poslaničke grupe Sirize.
Formalno od Konstandopulu zavisi da li će skupština uspeti da u zahtevanom roku od tri dana donese nužne zakone, a ona je sinoć ponovila da nema nameru da odstupi od svog protivljenja dogovoru s poveriocima, niti da podnese ostavku na mesto predsednice skupštine.
Ukoliko bi odlukom poslanika ipak bila smenjena, skupština bi, po poslovniku, morala da prekine rad na tri dana radi izbora svog novog šefa, i time bi propustila rok za donošenje zakona, utvrđen sporazumom iz Brisela.
Zoi Konstandopulu je ćerka nekadašnjeg predsednika Koalicije levice i napretka - neposredne preteče Sirize, Nikosa Konstandopulosa, te je njeno postavljanje za predsednicu skupštine februara protumačeno kao uslov da se najveće, Konstandopulosovo krilo Sirize, priključi Ciprasu i podrži ga.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP