Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RAZOTKRIVENA PREVARA OKO NOMINACIJA ZA PRESTIŽNU NAGRADU

Kako Holivud kupuje glasove za Zlatni globus!

Autor: NY Post | 13.01.2015 - 09:03:00h | Komentara: 0

Zlatni globus oduvek je bio crna ovca među nagradama šou biznisa. Tako barem tvrdi jedan neimenovani visokopozicionirani šef holivudske filmske industrije Njujork Postu.

Zlatni globus

Zlatni globus

Taj američki dnevni list objavio je tekst u kojem se tvrdi da postoje dobri razlozi zašto se ceremoniju dodele Zlatnog globusa naziva “Zlatnim mitom”.
Jer, pripreme za dodelu, navode, osim odabira večernjih toaleta poznatih dizajnera, uvežbavanje poza za fotosešn na crvenom tepihu i pisanje ganutih govora, uključuje i “podsticanje” glasača da nominiraju baš njih. A tu zvezde ne biraju sredstva i, prema tvrdnjama Njujork Posta, prilično su velikodušne prema onima koji odlučuju u čije će ruke dospeti druga najvažnija filmska nagrada, koja od 1970. uključuje i priznanja televizijskim delima.
Glasačko telo je Hollywood Foreign Press Association (HFPA) u kojem sede 93 strana novinara. Oni su, prema tvrdnjama Posta, često znali doživeti da im glumačke zvezde za glasove nude raznorazne usluge ili materijalnu vrednost.
Na primeri, Anđelina Džoli navodno se nije libila da 2011. privatno nazvati članove HFPA-e kako bi osigurala nominaciju za svoj film “Turist”.

Anđelina Džoli

Anđelina Džoli | Foto: Profimedia

Međutim, koliko god to bilo nekorektno, Džoli je bila još umerena u poređenju s nekim drugim svojim kolegama. Glasači su se, navodno, od zvezda i moćnih filmskih studija, što se gotovo podrazumevalo, nadobivali novčanih priloga, egzotičnih putovanja i luksuznih darova.
Da se nešto sumnjivo zbiva u tim krugovima, jasno je već duže vreme, a onda se HFPA 2013. godine nagodila s Majklom Raselom koji je bio publicista te organizacije punih 17 godina. Iako detalji te vansudske nagodbe nisu obelodanjeni, Rasel je protiv agencije podigao tužbu tešku dva miliona dolara zbog kršenja ugovora i prevare, tvrdeći da je otpušten jer je pokušao razotkriti korupciju unutar HFPA-e.
“Članovi su zloupotrebili svoju poziciju kako bi si na neetičan i potencijalno nezakonit način okoristili”, stajalo je, među ostalim, u Raselovoj tužbi, podignutoj iste godine kad se i “Turist”, na čuđenje brojnih filmskih stručnjaka i same publike, našao među nominovanim.
Na listi onih koji su pribegli raznoraznim pritiscima Njujork Post, osim Žoli, navodi i, primer, i Toma Kruza.

Ranije  je bio visok  170, a sada  ima samo 169,5  centimetara:  Tom Kruz

Tom Kruz

Dobitnik Zlatnog globusa 1997., navodno je slao glasačima personalizovane božićne čestitke, a Šeron Stoun, koja je kip osvojila godinu dana ranije, darovala im je 1999. ručne satove vredne 400 dolara.
Komičar Kris Rok nagradio ih je DVD plejerima, dok je Pia Zadora 1982. pobedila nakon što je njen suprug počastio članove HFPA-e odmorom.
To je navodno učinio i filmski studio za nominaciju filma “Burlesque” sa Kristinom Agilerom i Šer u glavnim ulogama 2010. godine, pa su tako “nagradili ” glasače vikendom u Las Vegasu.
Njujork Post najveći problem u navodnoj koruptivnosti Zlatnog globusa vidi u malom broju ljudi koji odlučuju o tom priznanju. Na primer, o Oskarima odlučuje oko 6000 članova Američke filmske akademije, a o Skren Aktors Gildu više od 165 hiljada glasača, pa je samim time praktično onemogućena mogućnost uticanja na njihovu odluku.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP