Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

REŠENA MISTERIJA

Kako je Kobane očišćen od džihadista Islamske države

Autor: blic.rs | 28.10.2014 - 23:08:00h | Komentara: 1

Pre dve nedelje svetski mediji su imali već pripremljene tekstove o padu grada Kobane na tursko-sirijskoj granici, jer je bilo javljeno da džihadisti već drže trećinu grada. Oštrile su se olovke na Tursku i njenu politiku, SAD i sve ostale, a onda - pozitivan šok.

Kobane ne samo da nije pao, nego su u nekoliko sledećih dana borci Islamske države izbačeni iz svih četvrti koje su držali pod kontrolom. U vazduhu je visilo pitanje - što se dogodilo? A ovaj vikend je konačno i ta misterija rešena.

Kobane

Naime, u presudnom trenutku, kad je grad zaista pao, u borbe su se uključili pripadnici britanskih specijalnih jedinica, poznati SAS-ovci (SAS je skraćenica od Special Air Service, preciznije padobranci).
Poznato je da su snage SAS-a, zajedno sa američkim specijalnim snagama, poslate da budu savetnici Kurdima u Iraku, ali sada je otkriveno i da su aktivno sudelovale u presudnoj bitki za spas Kobane, i to u saradnji sa pripadnicima američke jedinice Delta Force.
Glavni zadatak britanskih specijalaca je bilo da označe ciljeve kako bi vazdušni napadi, predvođeni SAD-om, bili što precizniji i džihadistima naneli što veće gubitke. I napravili su, navode vojni izvori, izvanredan posao.
Tako su kao cilj, uspeli da označe lokaciju na kojoj su se okupljali džihadisti koji su zatim pogođeni serijom teških bombi, čime su Islamskoj državi naneti veliki gubici.

Borbe u Kobaniju

Zatim su avione naveli na konvoj u kojem su bili tenkovi, oklopna vozila i kamioni sa zalihama municije. Vojni izvori su potvrdili da su američki piloti bili izuzetno zadovoljni poslom koji su na terenu obavili pripadnici SAS-a jer su ih izuzetno precizno navodili na ciljeve, pa im je i učinak bio gotovo 100-postotni. Upravo je njihovo precizno markiranje ključnih meta podstaklo koaliciju na intenzivnije vazdušne napade i tako je Kobane spasena.
Osim toga, delovali su i borbeno pa su u saradnji sa braniocima grada uspešno zaustavili napredovanje džihadista sa bokova prema gradu u nekoliko navrata - ključna uloga im je bila organizacijska, ali zbog teške situacije su se uključivali i u borbe.
Situacija u Kobaneu je sada značajno bolja, iako se i dalje nalazi pod napadima Islamske države. Kobana je sada za Islamsku državu trn u oku jer je reč o prvom cilju koji nisu uspeli da osvoje u jednom naletu, a u toj borbi su izgubili najmanje 400 boraca i značajnu količinu borbene opreme. Branioci grada očekuju daa se uskoro rasporede oko 150 kurdskih vojnika iz Iraka koji su došli sa teškim naoružanjem.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Pavle Vreme: 29.10.2014 12:58h

    Ja ne znam odakle je izvor ovih informacija ali informacija nije potpuno tačna ... najveći problem bila je turska zabrana prelaska Kurda kroz deo njihove teritorije ... posle pritiska dozvolili su da dvesta Peshmerga predje granicu i tada je uz pomoć američke avijacije počela odbrana Kobane-a ... Velika Britanija je poslala oružje i instruktore ali na terenu nisu vidjeni pripadnici specijalnih jedinica ... Borbe za i u Kobani se još vode , juče je krenula kolona Peshmerga i očekuje se brzo uništenje terorista ... inače prvi novembar je proglašen za svetski dan Kobane-a ...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP