Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

STRAVIČNO!

Kanađanke umrle zbog kontraceptivnih pilula!

Autor: Tanjug | 11.06.2013 - 19:55:00h | Komentara: 0

Najmanje 23 Kanađanke su preminule, a nekoliko stotina ima zdravstvene probleme nakon uzimanja dve vrste pilula za kontracepciju nemačkog proizvođača "Bajer", koje lekari u svetu najčešće prepisuju, javio je danas kanadski javni servis pozivajući se na zvanična dokumenta vladine agencije.

Doktori i farmaceuti, koji su nuspojave prijavili vladinoj agenciji za javno zdravlje, sumnjaju da su ovi smrtni slučajevi u vezi sa upotrebom kontraceptivnih pilula "Jaz" i "Jasmin", navodi se u izveštaju Kanadske radio-televizije (CBC), prenela je agencija Frans pres.

pilule

Najmanje 23 Kanađanke su preminule | Foto: foter.com

U izveštaju se navodi da je oko 600 žena u Kanadi imalo nuspojave nakon što su im prepisane ove pilule, a prema podacima vladine agencije, 23 žene su umrle, uglavnom od posledica ugruška u krvi, uključujući jednu 14-godišnju devojčicu.

Žene u Kanadi, SAD i drugde u svetu, koje tvrde da im je naškodila nova generacija kontraceptivnih pilula, koje sadrže sintetički hormon drospirenon, tužile su njihovog proizvođača - nemačkog farmaceutskog giganta "Bajer". 

"Bajer", koji je u sporovima u vezi sa ovim kontraceptivinim pilulama u SAD već platio više od milijardu dolara odštete, uložiće žalbu na prihvatanje prve grupne tužbe u Kanadi u vezi sa ovim slučajem. Kanadski zvaničnici zasad nisu komentarisali medijske izveštaje. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP