Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠPANSKA POKRAJINA ZAKAZALA REFERENDUM

Katalonija glasa o nezavisnosti!

Autor: | 28.09.2014 - 07:10:00h | Komentara: 0

Predsednik španske regije Katalonije Artur Mas potpisao je juče dekret kojim je glasanje o nezavisnosti zakazano za 9. novembar ove godine.

| Foto: Profimedia

Njegov potpis na „istorijski dokument“ propraćen je aplauzom prisutnih političkih lidera koji su na istoj liniji, a ispred sedišta Đeneralitata na trgu San Đaume stotine ljudi sa katalonskim zastavama u rukama pozdravilo je raspisivanje referenduma. U obraćanju javnosti Mas je rekao da je reč o istorijskoj odluci i istorijskom danu za Kataloniju. On želi da Katalonci održe referendum sa sistemom glasanja poput onog koji je nedavno održan u Škotskoj. S druge strane, premijer Marijano Rahoj očekuje da Savet ministara u ponedeljak uloži žalbu Ustavnom sudu, koji će sazvati vanrednu sednicu verovatno već za utorak i zabraniti katalonski referendum jer nije u skladu sa ustavom.


Artur Mas juče potpisao „istorijski dokument“

Artur Mas juče potpisao „istorijski dokument“ | Foto: Profimedia

Katalonija, čiji je centar grad Barselona, jedna je od najbogatijih španskih regiona, u kojem su težnje ka nezavisnosti najjače. Katalonski zakonodavci su 19. septembra, sa većinom od 106 prema 28 glasova, izglasali u korist održavanja referenduma, koji oni nazivaju “konsultacija”. Referendum dodatno podgreva teška ekonomska situacija u Španiji, od koje bi Katalonci želeli da se otcepe i nastave “svojim putem”.


- Ukoliko u Madridu misle da će korišćenjem zakonskih okvira sprečiti volju katalonskog naroda, grdno se varaju. Katalonija želi govoriti, želi da se čuje. Sada je pravo vreme i imamo pravni okvir da to učinimo - izjavio je Artur Mas.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP