Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KAD PRIRODA ISPOSTAVI RAČUN

Katastrofe u 2014. koštale svet 90,6 milijardi evra!

Autor: Tanjug | 17.12.2014 - 11:29:00h | Komentara: 0

Ekstremno hladno vreme i druge prirodne i ljudskim faktorom izazvane katastrofe uzrokovale su u ovoj godini ekonomsku štetu od 113 milijardi dolara (90,6 milijardi evra), saopštila je danas švajcarska reosiguravajuća kuća Svis Re.

Uragan Sendi

Uragani i druge elementarne nepogode odneli čitavo bogatstvo | Foto: AP

Procenjena šteta je 16 odsto manja u odnosu na prošlogodišnjih 135 milijardi dolara i znatno je ispod prosečnih godišnjih podataka od 188 milijardi dolara za prethodnih deset godina, navodi Svis Re, a prenosi agencija Frans pres.
Osiguravajuće kuće su, kako navodi Svis Re, pokrile štetu u visini od 34 milijarde dolara, za 24 odsto manju u odnosu na prošlogodišnju pokrivenu štetu od 45 milijardi dolara, a zbog katastrofa, oko 11.000 ljudi je ove godine izgubilo živote u odnosu na prošlogodišnjih 27.000 smrtnih slučajeva.

Od 113 milijardi dolara štete, prirodne katastrofe, poput ekstremno hladnog vremena, uzrokovale su štetu u visini od 106 milijardi dolara, dok su samo oluje u SAD početkom ove godine uzrokovale gubitke od 1,7 milijardi dolara.

Snažni vetrovi i kiše, koje je u Meksiko doneo moćni uragan Odil, uzrokovao je gubitke od 1,6 milijardi dolara, dok je olujni vetar i grad koji je u junu pogodio delove Francuske, Nemačke i Belgije, koštao 2,7 milijardi dolara.

Za druge delove planete još je rano da se napravi procena štete koja je nastala zbog ektremno sušnog leta u delovima Kine, zaključuje švajcarska osiguravajuća kuća.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP