Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DOSADILO IM DA BUDU STAN DRŽAVA

Kazahstan menja ime?

Autor: Tanjug / Telegraf | 07.02.2014 - 15:20:00h | Komentara: 0

Predsednik Nazarbajev je juče rekao da bi novo ime moglo da bude "Kazah Eli" što znači "Zemlja Kazaha" , a novi naziv bi doprineo lakšoj prepoznatljivosti na mapi i privukao bi veću pažnju potencijalnih investitora.

Nazarbajev

Kazahstan bi mogao uskoro da promeni ime kako bi postao prepoznatljiviji u cenralnoazijskom regionu gde većina zemalja u svom imenu ima reč “stan”, najavio je predsednik Nursultan Nazarbajev.
Kazahstan je deveta država po površini na svetu sa populacijom od svega 17 miliona, i najveća ekonomija u postsovjetskom regionu koji obuhvata Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.
Strane kompanije su investirale milijarde dolara u rudno bogatstvo zemlje nakon što je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali kazaški zvaničnici smatraju da ona nije dovoljno poznata u svetu.
Predsednik Nazarbajev je juče rekao da bi novo ime moglo da bude “Kazah Eli” što znači “Zemlja Kazaha” , a novi naziv bi doprineo lakšoj prepoznatljivosti na mapi i privukao bi veću pažnju potencijalnih investitora, prenosi Rojters.
- Sastavni deo imena naše zemlje jeste reč “stan” koju imaju i druge države centralne Azije. Ali stranci recimo pokazuju interes za Mongoliju koja ima samo dva miliona stanovnika – upozorio je Nazarbajev i dodao da je to zemlja bez sufiska “stan”.
On je najavio da će se pitanje promene imena države razmotriti, kao i da će se o tome razgovarati sa građanima.
Nazarbajev koji je na vlasti više od dve decenije, preselio je 1997. godine prestonicu iz Alma Ate na jugoistoku zemlje u grad Akmolu na severu čiji je naziv godinu dana kasnije promenio u Astana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP