Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DALJE NEĆE MOĆI

Kijevu preti bankrot

Autor: Srna | 25.06.2015 - 19:00:00h | Komentara: 0

Ukrajina u julu neće uspeti da isplati kamate na obveznice koje joj dospijevaju na naplatu, i ovu državu očekuje bankrot jer nema naznaka da će nesuglasice sa kreditorima biti rešene, procenjuje analitičar američke kompanije "Goldman saks" Endrju Mateni.

MMF Međunarodni monetarni fond

MMF Međunarodni monetarni fond | Foto: Profimedia

"Ukrajinska vlada po svoj prilici neće premostiti neslaganja sa kreditorima o planu otplate dugovanja u narednim nedeljama i moraće da proglasi moratorijum na otplatu 120 miliona dolara kamata koje na naplatu dospeva 24. jula", navodi analitičar "Goldman saksa" Endrju Mateni.

Ukrajina je dala kreditorima predlog za otpis 40 odsto osnovnog duga pre nego što proglasi moratorijum, prenosi agencija "Blumberg".

U Vašingtonu će se sledeće nedelje sastati predstavnici ukrajinske vlade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi razgovarali o isplati naredne tranše 17 milijardi dolara vrijednog kredita pomoći Kijevu.

Mateni je dodao da, sa tačke gledišta "Goldman saksa", kreditori neće pristati na poslednji prijedlog Kijeva o restrukturiranju duga.

Analitičar tvrdi da je otpis osnovnog duga neophodan zbog rasta javnog duga Ukrajine i sporog privrednog rasta.

Javni dug će se ove godine približiti nivou od 100 odsto bruto domaćeg proizoda, a ekonomija će, prema proceni MMF-a, istovremeno potonuti devet odsto.

Ukrajina je kreditorima predložila restrukturiranje obveznica, koje bi bile vezane za budući privredni rast, što bi vlasnicima dužničkih hartija omogućilo da ostvare profit od eventualnog jačanja ekonomije, ali ostaje da se vidi da li će taj predlog biti prihvaćen, navodi "Goldman saks".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP