Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SEVERNA KOREJA PODIGLA BORBENU GOTOVOST ARMIJE

Kim nišani Ameriku!

Autor: Ekipa Alo! | 27.03.2013 - 08:07:00h | Komentara: 0

Opasno zveckanje oružjem! Severna Koreja je saopštila da su njene strateške rakete i dalekometna artiljerija stavljene u stanje borbene gotovosti ciljajući američke vojne baze na Gvamu, Havajima i američkom kontinentu!

Klavir ili kompjuter  iz prošlog veka?: Diktator obilazi  vojna postrojenja

Klavir ili kompjuter iz prošlog veka?: Diktator obilazi vojna postrojenja | Foto: Reuters

Do povećanja borbene gotovosti je došlo nakon što su američki bombarderi B52 izveli nove letove preko Korejskog poluostrva.


„Od ovog momenta vrhovna komanda Korejske narodne armije će stavljati u borbeni položaj prvog stepena sve artiljerijske jedinice, uključujući dalekometnu artiljeriju i strateške rakete, koje će za cilj imati neprijateljske objekte u invazionim bazama SAD na njihovom glavnom kopnu, Havajima i Gvamu, kao i Južnu Koreju“, prenela je državna agencija KCNA.

Pjongjang je u decembru testirao rakete dugog dometa

Pjongjang je u decembru testirao rakete dugog dometa | Foto: Reuters


Pjongjang sa Kim Džong Unom na čelu, koji je nasledio oca Kim Džong Ila u decembru 2011. godine, ranije je pretio nuklearnim udarima po SAD i Južnoj Koreji. Analitičari veruju da Severna Koreja i pored uspešnog lansiranja rakete dugog dometa prošlog decembra ne raspolaže raketama i tehnologijom kojom bi mogla da dosegne kontinentalni deo SAD.

Kim Džong Un

Kim Džong Un | Foto: Reuters

U dometu Pjongjanga bi mogli da budu Havaji i Gvam. Analitičari tvrde da je direktan severnokorejski napad na Južnu Koreju i SAD vrlo malo verovatan - naročito u vreme zajedničkih vojnih manevara te dve zemlje, koji će trajati do 30. aprila. Neki analitičari, međutim, ukazuju na mogućnost krvavih pomorskih obračuna Severne i Južne Koreje u spornim pograničnim vodama u Žutom moru, kakav je bio onaj u vezi sa ostrvom Jeongpjeong.

Pentagon: Odgovorićemo Pjongjangu!

Američko ministarstvo odbrane je osudilo pretnju Severne Koreje da će usmeriti projektile ka američkm vojnim bazama i saopštilo da su SAD spremne da odgovore na „svaku mogućnost“.
- Zabrinuti smo zbog pretnje iz Severne Koreje. Oni moraju da prestanu da prete miru na poluostrvu. To nikome ne pomaže, i mi smo spremni da odgovorimo na svaku mogućnost - rekao je portparol Pentagona Džordž Litl.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP