Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SEVERNA KOREJA PRIBLIŽILA PROJEKTILE ISTOČNOJ OBALI

Kim sprema iznenadni napad!

Autor: Ekipa Alo! | 06.04.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Severna Koreja postavila dve rakete na pokretne lansere i sakrila ih na istočnoj obali, tvrde u Seulu. Izveštaj nije moguće potvrditi, ali se smatra da je ovaj korak usmeren ka demonstriranju pretnje Pjongjanga ili Japanu ili američkim bazama na Guamu.

Svi se pitaju  dokle će da  dobaci  Severna  Koreja

Svi se pitaju dokle će da dobaci Severna Koreja

- Saopšteno je da je Severna Koreja premestila početkom sedmice dve rakete srednjeg dometa tipa “musudan” na istočnu obalu, gde ih je postavila za lansiranje - navodi Jonhap.


Amerikanci za pomoć Seulu!


Većina Amerikanaca smatra da SAD treba da pruže pomoć američkom savezniku Južnoj Koreji ako je Severna Koreja napadne. Pedeset pet odsto anketiranih misli da SAD treba da pomognu Seulu da se odbrani od eventualnog napada Pjongjanga, a 34 odsto se ne slaže sa tim.

Južnokorejski mediji su već objavili nepotvrđene izveštaje da je S. Koreja prebacila jednu raketu srednjeg dometa na istočnu obalu, iako nije bilo potpuno jasno o kom tipu rakete je reč. Spekulisalo se da se možda radi o dve vrste raketa, od kojih se ni za jednu pouzdano ne zna da li je isprobana.
Jedna je raketa “musudan”, za koju ministarstvo odbrane Južne Koreje kaže da ima domet od 3.000 kilometara, a druga KN-08, za koju se veruje da je interkontinentalna balistička raketa, koja je takođe neisprobana. Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da ne veruje da je na istok prebačena raketa KN-08.

Premeštanje  naoružanja znači  da S. Koreja planira  da uskoro lansira  rakete, tvrdi Seul

Premeštanje naoružanja znači da S. Koreja planira da uskoro lansira rakete, tvrdi Seul


Seul je juče rasporedio dva ratna broda sa raketnim odbrambenim sistemom kako bi pratio razvoj situacije na poluostrvu. Brodovi su postavljeni na istočnoj i zapadnoj obali.
- Ukoliko S. Koreja ispali raketu, pratićemo njenu putanju - objasnio je jedan od njih agenciji Jonhap.

Kim Džong Un  sa generalima

Kim Džong Un sa generalima


Južnokorejski ministar odbrane Kin Kvan Jin izjavio je da bi prebačena raketa mogla da dosegne “značajnu daljinu”, ali ne i na američko kopno.
Pjongjang je polako poboljšavao svoje raketne sposobnosti poslednjih godina i američki zvaničnici sada kažu da njene rakete mogu da pogode teritorije SAD, uključujući Guam, Aljasku i Havaje. Neki stručnjaci kažu da je takvo mišljenje alarmantno.

Nema podataka ni da je Severna Koreja isprobala kompleksni proces smanjenja nuklearne bombe koja bi mogla da bude stavljena na raketu dugog dometa, kakve već imaju SAD, Rusija i Kina.

„Anonimusi“ protiv Kim Džong Una


Na severnokorejskom “tviter” nalogu “uriminzokiri” (što u prevodu s korejskog znači „naša država“) i profilu na “flikru” prestali su da emituju sadržaje slične onima koje su postavljale vlasti u Pjongjangu, poput fotografija vrhovnog vođe Kim Džong Una prilikom obilaska trupa i susreta sa vojnim zvaničnicima. Umesto toga, na društvenoj mreži “flikr” pojavile su se slike Kima sa svinjskom njuškom i crtežom Mikija Mausa na grudima. Ispod slike je postavljen natpis: “Preti svetskom miru nuklearnim napadom. Troši novac dok njegov narod umire od gladi”.

Rusija ima najviše nuklearnih glava!

CNN je izradio kartu - popis država koje imaju najviše nuklearnih bojevih glava. Prva na listi je Rusija, za koju se veruje da ima 8.420 nuklearnih glava. Odmah iza nje nalazi se SAD, za koje se navodi da ima 7.650 nuklearnih bojevih glava, prenosi “Jutarnji list” i dodaje da je Amerika do sada obavila 1.054 nuklearna testa, a poslednji je bio 1992. Rusija je, kako se dodaje, svoj poslednji test izvršila 1990. Treća nuklearna sila, daleko iza Rusije i SAD, jeste Francuska sa 300 bojevih glava, četvrta je Kina sa 240, a peta Velika Britanija sa 225 bojevih glava.

Sa znatno skromnijim brojem slede ih Indija, Pakistan i Izrael. CNN ocenjuje da je najzanimljivije to što Severna Koreja, koja je svojim pretnjama “zagrejala spoljnopolitičko tlo”, može da ima maksimalno 10 nuklearnih bojevih glava i, kako se procenjuje, do sada je izvela samo tri testa. Iran, koji je takođe na popisu i često ga spominju u kontekstu nuklearnog naoružanja, tvrdi da nema nijednu bojevu glavu. Ali, tu tvrdnju teško je proveriti jer odbijaju saradnju sa Agencijom za atomsku energiju, zbog čega su u sukobu s Ujedinjenim nacijama, dodaje CNN.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP