Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DIKTATOR VEĆ MESEC DANA NIJE VIĐEN U JAVNOSTI

Kim u kućnom pritvoru?!

Autor: Ekipa Alo! | 10.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Traži se Kim Džong Un! Severnokorejski diktator je poslednji put viđen u javnosti još 3. septembra na jednom koncertu u Pjongjangu.

Stajaće ovacije za diktatora  koji je nestao bez traga:  Kim Džong Un

Stajaće ovacije za diktatora koji je nestao bez traga: Kim Džong Un | Foto: Profimedia

Njegovo upadljivo odsustvo iz javnosti u trenutku kada se čini da Severna Koreja zauzima blaži stav i popravlja odnose sa Južnom Korejom, izaziva razne spekulacije u brojnim uglednim svetskim medijima. Rojters prenosi kako kruže glasine da Kima muči giht, dijabetes, pa čak i da ima probleme sa člancima zbog preterane kilaže.

Uz to se ističe da se danas obeležava 69. godišnjica osnivanja vladajuće i jedine stranke u zemlji Radničke partije, a da bi Kimov izostanak mogao da produbi misteriju. Pod naslovom: „Da li je severnokorejska dinastija pala?“, britanski „Gardijan“, piše da kruže glasine o puču, a britanski „Dejli mejl“ navodi mogućnost da je Kim „u kućnom pritvoru“ gde ga drži njegov sopstveni režim.
„Gardijan“ podseća da je pojavljivanje tri visoka severnokorejska zvaničnika na završnoj ceremoniji Azijskih igara u Južnoj Koreji izazvalo burne reakcije, naročito prisustvo Huang Pjong-Spa iz Odeljenja za organizaciju i rukovođenje (OGD), koje ima ogromna ovlašćenja i neki ga smatraju rivalskim izvorom vlasti. „Njujork tajms“ podseća da Kim, kao što su pre njega činili i njegov otac i deda, koristi javna pojavljivanja kao ključno sredstvo u propagandnoj mašineriji koja odavno zemlju održava jedinstvenom, obilazeći farme, fabrike i vojne jedinice.

Njegovo petonedeljno odsustvo sa javne scene je tim pre izazvalo beskonačnu debatu među stranim zvaničnicima i analitičarima.
Severnokorejske diplomate u Njujorku i Ženevi odbacuju navode o Kimovom odsustvu kao pokušaje spoljnih neprijatelja Pjongjanga da rašire dezinformacije kako bi potkopali vladu.

Novo  lice na  prestolu?:  Kim Jo Džong

Novo lice na prestolu?: Kim Jo Džong

Sestra preuzela vlast?


Južnokorejski obaveštajci prenose da Severnom Korejom trenutno upravlja Kim Jo Džong (26), diktatorova rođena sestra koja je zamenik direktora vladajuće Radničke partije. Ona je počela da se pojaljuje u javnosti početkom ove godine, a navodno je preuzela rukovođenje zemljom otkada je Kim nestao iz javnosti. Ona je najmlađa od sedmoro dece koje je Kim Džon Il imao sa četiri žene.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP