Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KONTROVERZNE TERAPIJE

Kina: Gejeve "leče" elektro šokovima!

Autor: Beta | 31.01.2014 - 10:46:00h | Komentara: 0

Nekoliko kineskih bolnica priznalo je da koristi kontroverzne terapije podešavanja seksualnosti, među kojima su hemijske terapije, hipnoza i elektro šokovi, javlja danas agencija Frans pres. U Pekingu je centar za psihološku pomoć promovisao terapiju lečenja homoseksualnosti elektro šokovima.

elektrošokovi

Elektro škovima izbijaju loše misli i želje iz glave | Foto: Reuters

"Posle svakog elektro šoka, pacijent zaustavi misli i odvoji se od svojih fantazija", navodi se na zvaničnom sajtu bolnice i dodaje da se polučasovne terapije, koje se sprovode u razmaku od nekoliko dana, prepisuju samo u "najtežim slučajevima".
Kina je 2001. godine skinula sa spiska mentalnih bolesti homoseksualnost. Tokom godina homoseksualci su bolje prihvaćeni u većim gradovima i u društvu. Međutim oni su i dalje pod pritiskom porodice, posebno kada su jedinci. Mnogi pristaju na heteroseksualni brak zbog roditelja.
Terapije konverzije seksualnosti su se koristile u svetu početkom 20. veka, kada su psihoanalitičari i lekari mislili da mogu da "izleče" homoseksualce. Sada se takve terapije smatraju nenaučnim, neefikasnim, čak i opasnim po zdravlje. Međutim, takve kontroverzne terapije se i dalje koriste u nekim državama kao što je Kina.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osudila je i zabranila 2009. godine takve terapije jer mogu da izazovu oštećenja mozga i traume. Neki homoseksualci koji su pristali na tu terapiju kažu da su imali velike glavobolje i bolove.
Homoseksualni aktivisti, koje finansiraju pretežno američka i britanska ambasada, postavili su ispred bolnica koje sprovode tu terapiju plakate "Homoseksualnost nije bolest". Oni vode kampanju kako bi ubedili vlasti da ukinu lečenje homoseksualnosti u zdravstvenim ustanovama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP