Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SNOUDEN IZNOSI NOVE PODATKE

Kineski hakeri "maznuli" nacrte aviona F35

Autor: | 19.01.2015 - 15:30:00h | Komentara: 0

Kineski hakeri ukrali su ključne informacije o dizajnu borbenog aviona F-35, otkriveno je u tajnim dokumentima koje je objavio bivši obaveštajac Edvard Snouden. Kako se navodi, incident se dogodio 2007. godine, a hakeri su bili "povezani sa kineskim vlastima".

Američki avioni  tipa F 15 vraćaju  se iz misije nad  Sirijom

Ovim potezom Kinezi su preskočili 25 godina razvoja | Foto: Profimedia

Dokumentaciju i obaveštajne podatke Agencije za nacionalnu bezbednost SAD (NSA) i njenih partnera, preneo je nemački "Špigel", uz podsećanje da je o upadu u baze podataka američke vojne industrije pisao "Vašington post" pre dve godine.
Dokumenti koje je otkrio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden sadrže podatke o naporima američkih obaveštajaca da otkriju i da se "bore protiv kineske sajber špijunaže".

Britanski avioni

Britanski avioni | Foto: Profimedia

Prema objavljenim podacima NSA, kineski sajber špijuni ukrali su veliku količinu osetljivih vojnih informacija, uključujući "mnogo terabajta podataka" koji se odnose na borbeni avion Lokid-Martin F35 Lajtning II iz zajedničkog programa SAD, Britanije, Italije, Kanade, Australije, Holandije i saveznika, pod nazivom "Džoint strajk fajter".

Prvi snimak od kada je dobio azil: Edvard Snouden

Prvi snimak od kada je dobio azil: Edvard Snouden

Dokumenti koji su procureli pokazuju da ukradena informacija o dizajnu uključuje detalje o radarskom sistemu aviona koji se koristi za identifikaciju i praćenje mete, detaljnu shemu motora, metode za hlađenje izduvnih gasova i dr. Iako su već postojale tvrdnje da je F-35 bio meta kineske sajber špijunaže, Snoudenovi dokumenti predstavljaju prvu javnu potvrdu o tome da su veoma osetljivi podaci bili kompromitovani.

F-35 JSF

F-35 JSF projekat SAD, Britanije, Italije, Kanade, Australije, Holandije, Turske, Danske i Norveške F-35 JSF | Foto: Profimedia

Kako navode mediji, Kina je ovim potezom "preskočila" 25 godina razvoja i istraživanja. Stručnjaci iz oblasti vojne avijacije spekulišu da dizajn novih kineskih borbenih aviona "pete generacije" Čengdu J-20 i Šenjang J-31 je pod velikim uticajem ukradenih informacija iz SAD, što značajno umanjuje superiornost SAD i njenih saveznika u vazduhu, koju su dugo uživali.

F-35 JSF

F-35 JSF | Foto: Profimedia

Kineska strana je odlučno odbacila navode koje je objavio "Špigel".
"Ovi navodni dokazi koji se koriste kako bi se neosnovano napala Kina nemaju nikakvog uporišta u realnosti", poručili su iz ministarstva spoljnih poslova Kine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP