Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MEGALOMANSKI

Kineski "Supergrad" veći od cele bivše Jugoslavije

Autor: 24sata.rs | 16.04.2014 - 11:59:00h | Komentara: 1

Prostorni planeri iz Kine osmislili su projekat “Đing-đin-đi” kojim bi gradovi Peking i Tjencin bili spojeni sa provincijom Hebej. Ako vlada usvoji njihov predlog, na severoistoku zemlje nastaće megalopolis koji će imati pet puta više stanovnika od Njujorka.

Tri oblasti koje bi prema projektu trebalo da budu spojene u jednu, imaju populaciju od oko sto miliona ljudi, što predstavlja 10 odsto ukupne populacije Kine.

Peking

Supergrad veličine osam Srbija | Foto: foter.com

Pomenute geografske celine se u velikoj meri već mešaju, pa su se tako hiljade stanovnika Hebeja preselile u bogatiji i razvijeniji Peking. Tjencin je sa prestonicom povezan brzim vozom koji je uveden 2008. godine i omogućava putnicima da razdaljinu od 130 kilometara pređu za samo pola sata.

“Đing-đin-đi” bi imao isti broj stanovnika kao osam Srbija, a zauzimao bi površinu od 286.800 kilometara kvadratnih, za 31.000 više od površine SFRJ.
Proizvodio bi dobra i usluge u vrednosti od 700 milijardi evra.
Predstavnici vlasti smatraju da bi formiranje megalopolisa doprinelo napretku sve tri celine, a posebno rešavanju problema sa smogom i saobraćajnim gužvama. Hebej je prošle nedelje napravio pometnju u javnosti, kada je na sajtu provincijske vlade objavljeno da se grad Baoding priprema da preuzme pojedine administrativne funkcije Pekinga.
Iako je informacija objavljena bez ikakvih detalja, već je izazvala značajne posledice. Cene nekretnina u Baodingu, koji je od prestonice udaljen oko 150 kilometara, naglo su skočile u iščekivanju realizacije planova o “Đing-đin-điju”.
Poslednji komentari
  • jan Vreme: 16.04.2014 12:49h

    pa to sve treba kastrirati da se ne mnoze toliko kao zecevi.dzaba im zakon o jednom detetu kada planiraju da opustose i zavladaju svetom,zato i prave ovoliki grad...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP