Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAMO U KINI

Kineskinju usred noći izvukli iz kuće i prislino joj izvršili abortus zbog “politike jednog deteta”

Autor: Blic | 05.10.2013 - 23:35:00h | Komentara: 0

Kineskinja Liu Sinven (33) i njen suprug Džu Guoćijang još uvek ne mogu da dođu sebi od onoga što ih je snašlo. U njihov dom je, naime, prošle nedelje u 4 ujutro nasilno upalo dvadesetak ljudi Komisije za planiranje porodice pokrajine Šandong i prestravljenu Sinven, u šestom mesecu trudnoće, silom odvuklo u bolnicu u gradu Veifangu. Tamo su je naterali da potpiše da pristaje na abortus. Nakon toga, beba je ubijena smrtonosnom injekcijom i ona ju je sutradan pobacila.

Kineskinja abortus

"Nedostaje mi": Liu Sinven u bolnici nakon prinudnog abortusa

Ovaj žalosni događaj, o kom je kineski par odlučio da progovori javno, samo je jedan od mnogobrojnih koji čine naličje 1979. uvedene kineske “politike jednog deteta”, koju nadležni hvale kao zaslužnu za naglo smanjivanje siromaštva i rast prosperiteta u svojoj zemlji.
Mračnu stranu propisa koji gradskim parovima dopuštaju samo jedno dete, a seoskim dva ukoliko je prvo dete devojčica, predstavljaju, međutimm, pre svega brojni prinudi abortusi i sterilizacije.
Ubrzano starenje nacije i poremećena ravnoteža među polovima jedna je od posledica, jer su parovi prinuđeni da porodicu često “planiraju” tako što se odlučuju za abortus ženskih fetusa, kako bi dobili u ovoj zemlji još uvek više cenjenog muškog naslednika.


Pretili suprugu da će biti uhapšen ako se buni

Kineskinja abortus

Džu Gućijang, suprug Liuove, u njihovom domu u koji su u ranim jutarnjim satima porvalili službenici Komisije za planiranje porodice

Džu Gućijang, suprug Liuove, u njihovom domu u koji su u ranim jutarnjim satima porvalili službenici Komisije za planiranje porodice.
Strogi propisi su nešto blaži za nacionalne manjine, a dva deteta dopuštena su i parovima u kojima su oba roditelja jedinci.
Sve to, međutim, nije preterano utešno za parove koj bi želeli brojnije potomstvo, ili pak za žene koje, kaošto se to dogodilo i Sinven, uprkos obaveznoj ugradnji spirale nakon prvog oporođaja, nekako ipak zatrudne.
Neki od takvih parova odlučuju da trudnoću na prijave i da za dete, pošto se ipak rodi, plate kaznenu globu, koja često višestruko premašuje godišnji prihod porodice.
Takva praksa se umnogim pokrajinama toleriše, i upravo to je bilo ono što su planirali i čemu su se nadali i Sinven i njen suprug.
Još uvek im nije jasno na koji način je trudnoća koju su želeli da prećute otkrivena, a takođe ni zbog čega je sanjima postupljeno tako brutalno.
Osim što su im silom upali u stan i ženu odvukli u nepoznatom pravcu dok su muža držali nepomičnog na sofi, zastrašenoj Sinven su u bolnici pretili da će joj ukoliko ne potpiše dokumenta za abortus suprug biti uhapšen, da će oboje biti otpušteni s posla i ostati bez ičega.

 
"Nisam mogla da pogledam bebu. Da sam videla, bilo bi mi još teže"

Kineskinja abortus

Neljudski: u narandžastoj kofi kraj kreveta nalazi se ubijeni i pobačeni fetus

Parovima koji odbiju da se povinuju državnoj politici takve stvari se ponekad zaista događšaju, tako da je u trenutku kada ju je izbezumljeni suprug pronašao, žena već ležala u bolničkom krevetu, a mrtonosna injekcija je započela da deluje.
- Pitao sam je da li se beba još miče, a on mi je odgovorila ’ne baš puno’. Nakon toga sam izašao napolje, da me žena ne vidi kako plačem - priča neutešni Guoćijang.
On je napravio sve snimke svoje supruge u porodilištu, uključujući i mučni prizor u kome ona leži sklupčana na krevetu kraj koga se u narandžastoj kofi nalazi ubijeni i pobačeni fetus.
- Nisam mogla da ga pogledam. Da sam ga videla bilo bi mi još teže - kaže potesena Sinven, i dodaje: “nedostaje mi”.
Sadaržaj narandžaste kofe je nesrećnim supružnicima otkrio da su izgubili malog dečaka, nesuđenog brata svog desetogodišnjeg sinčića Junfenga.
Da sukob sa zakonom o planiranju podrodice u Kini ume da se završi tragično svedoči i izveštaj kineske državne agencije Sinhua iz jula ove godine.

Ubistvo zbog politike "jednog deteta"

Jedan kineski građanin je nožem izbo dvojicu službenika Kancelarije za planiranje porodice u gradu Dongsingu, koji su odbili da registruju njegovo četvrto dete i da mu izdaju “hukou”, odnosno potvrdu o državljanstvu, bez koje je veoma teško ostvariti pravo na obrazovanje, zdrasvenu zaštitu i druge socijalne pogodnosti. Razlog: Nije imao novca da plati kaznu predviđenu za one koji krše zakon o planiranju porodice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP