Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREVIŠE SE UZBUDIO

Kineskom konstruktoru
aviona srce stalo dok je gledao
kako njegova letelica sleće na nosač aviona!

Autor: | 26.11.2012 - 11:57:00h | Komentara: 0

Kineska vlada je odala herojske počasti konstruktoru i inženjeru na programu izrade nosača aviona koji je umro od srčanog udara, dok je gledao kako njegov avion po prvi put juče sleće na prvi kineski nosač aviona, naglašavajući ogroman prestiž koji taj projekat ima za zemlju.

Kina

Kineski vojnici sa zastavom | Foto: Reuters

Kineska državna centralna televizija je vest o smrti konstruktora Luo Juana objavila kao prvu u emisiji vesti, dajući neuobičajene počasti naučniku koji je do juče bio poznat samo onima koji su radili na projektu nosača.


Luo (51) je bio zadužen za razvoj lovca-bombardera J-15 koji je posebno dizajniran za sletanaj i uzletanja sa nosača aviona Liaoning, nazvanog po provinciji gde mu je baza.

Današnja vest kao i jučerašnje prvo sletanje J-15 na nosač aviona ilustruje koju važnost Peking pridaje tom programu, vidjenom kao kineski uspon od siromaštva do ekonomske i političke snage zemlje ostvarene u poslednje tri decenije.

Nosač aviona je napravljen od nedovršenog broda iz vremena Sovjetskog Saveza i poslužiće kao prototip i osnova za izgradnju budućih kineskih nosača aviona.

Malo podataka se zna o samom konstruktoru Luou koji je umro juče.
Kompanija Šenjang avioni, u kojoj je radio, samo je protvrdila da je umro. Ta kompanije proizvodi većinu modernih kineskih aviona, od kojih su mnogi, kao i J-15, radjeni po uzoru na ruske modele.

Kineski naučnici zaduženi da rade na vladinim projektima, kao što je bio nosač aviona i letelice koje bi mogao da opslužuje, često su pod ogromnim pritiskom i stres se smatra za najvećeg ubicu medju kineskim stručnjacima.

Nosač Liaoning je formalno ušao u upotrebu 25. septembra i članovi njegove posade su od tada završili više od 100 programa obuke i testiranja.

Kina je kupila nedovršeni nosač bivše sovjetske mornarice 1998. godine od Ukrajine i nekoliko godina ga je dovršavala i opremila motorima, naoružanjem, navigacionim sistemom i opremom za prihvat i uzletanje aviona.

Većina radova je uradjena u luci Dalijan gde se nosač vratio juče posle prvog uspešnog sletanja aviona J-15.

Pozivajući se na neimenovane mornaričke izvore, agencija Sinhua je juče objavila da nosač Liaoning i borbeni pomorski avion J-15 ispunjavaju sve standarde i da su postigli "dobru kompatibilnost".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP