Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SNAGA VERE I LJUBAVI

Kinezi došli u Hercegovinu da se venčaju! (FOTO)

Autor: Srna | 17.02.2014 - 12:47:00h | Komentara: 1

Manastir Tvrdoš kod Trebinja snagom vere i ljubavi privukao je Davida i Lindu, uspešan poslovni bračni par iz Kine da se krste i venčaju baš u ovoj pravoslavnoj svetinji.

Linda i David u  Hercegovini

Linda i David u Hercegovini sa prijateljima / Foto: SRNA

David i Linda upoznali su pre dvadesetak godina u Pragu Hercegovce sa kojima su postali porodični prijatelji i od njih naučili o veri i tradiciji Srba.
"Živeli smo svuda u Evropi, mnogo proputovali, ali nikada ništo slično nismo osetili kao ovde u Hercegovini, posebno u crkvama i manastirima, gde vas preplavi ljubav i srdačnost na svakom koraku", kaže Linda Vong.
Ona je impresionirana poznanstvom sa umirovljenim episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Atanasijem i ističe njegovu neposrednost. Prošle nedelje vladika je ispred manastira okupio ovaj bračni par iz Kine i njihove prijatelje, pričao im o Hercegovini, narodu, prijateljstvu sa Kinezima... i fotografisao se s njima.
Linda kaže da nikada neće zaboraviti njegove blage reči dobrodošlice, hercegovački humor, ali ni rakiju kojom ih je vladika počastio i od koje, kako kaže, "obrazi gore i postaju jarko crveni, a osmeh ne silazi sa usana".
"Nikada u životu ništa nisam pila osim čaja, ali kako odbiti vladiku Atanasija kada vas počasti rakijom starom deset godina u koju je svih tih godina stavljao lekovite trave koje je s puno ljubavi sakupljao po okolnim brdima i u blizini manastira", kaže Linda.
Jedan litar rakije Davidu i Lindi poklonio je vladika, ali će to u narednih dvadeset godina "pijuckati" da bi ih podsećala na miris Hercegovine i na njima drage ljude koji šire dobrotu i ljubav.

Linda i David u  Hercegovini

Linda i David sa vladikom Atanasijem / Foto: SRNA

David i Linda kažu da su venčanjem u manastiru Tvrdoš ojačali dugogodišnju ljubav i osetili da je ona sada mnogo čvršća, te da će i ubuduće biti takva - kao vera Srba i kao hercegovačko sunce u svojoj punoj snazi.
Ovaj bračni par najavljuje da će nastaviti saradnju sa Crkvom i da planira zajedničke projekte, jer imaju istu misiju - pomoći nezbrinute, ugrožene, bolesne. Linda se bavi humanitarnim radom i ima veliki broj kompanija u svetu i Kini, izgradila je nekoliko škola, a nekretninama je počela da se bavi pre 25 godina.
"Potpuno isto kao ljudi ovde u crkvi činimo i mi u 'Yihai' grupi koju vodim. Grupa svake godine izabere 500 dece i omladine sa ulice koji su beskućnici, sa različitih prostora Kine i školuje za život", kaže Linda.
Ona je do sada pomogla 20.000 dece - siročadi u Kini i pokrenula mnoge humanitarne akcije, ali napominje da je tek posle posete Hercegovini shvatila da je to zaista imalo smisla.

Linda i David u  Hercegovini

"Posle venčanja i krštenja u hercegovačkom manastiru osećamo se kao deo tima i ove ljubavi koju smo osetili. Iz dubine srca poštujemo veru koju smo ovde videli", kaže ovaj bračni par.
David i Linda ističu da su veoma zahvalni prijatelju Dejanu Sparavalu, koji živi u Češkoj a čiji je otac iz Trebinja, i koji je ovo putovanje organizovao - kao i Miru Boškoviću, sekretaru vladike zahumsko-hercegovačkog i promorskog Grigorija.
Poslednji komentari
  • Milisav Vreme: 17.02.2014 15:27h

    Е владико, претрже се са литар ракије.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP