Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BIVŠI PREDSEDNIK ČEŠKE TVRDI:

Klaus: Krim nije pripadao Ukrajini!

Autor: Agencije | 21.01.2015 - 10:56:00h | Komentara: 0

Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus izjavio je da Krim nije pripadao Ukrajini i ujedno poručio da je rešenje ukrajinske krize moguće samo postići pregovorima, odnosno kompromisom, za šta ukrajinsko rukovodstvo nije sposobno. U Ukrajini se vodi rat Evrope i SAD protiv Rusije, kaže Klaus.

Vaclav Klaus

Vaclav Klaus | Foto: Profimedia

Vaclav Klaus je, u intervjuu za bečki Prese, rekao da je stanje u Ukrajini već predugo tragično i potrebno je je što brže nešto učiniti, prenosi Tanjug.
 
"Međutim to ne znači nikakvu intervenciju spolja, već se rešenje može pronaći samo pregovorima, kroz kompromis. Šteta što političko rukovodstvo u Ukrajini za to nije sposobno", naglasio je bivši predsenik Češke.
Klaus je podsetio da ima dobro iskustvo jer je bio svedok razlaza Češke i Slovačke.
"Čitav život sam tamo živeo i ideja o podeli zemlje je bila za mene glupost i bio sam protiv. Međutim, video sam da Slovaci žele stvarno da budu samostalni i onda sam razumeo da je jedino rešenje kompromis, podela. Slično mora uslediti i u Ukrajini", poručio je češki političar.
Klaus je ujedno istakao da se u Ukrajini ne radi o ukrajinsko-ruskom konfliktu, kao što se u zapadnoj Evropi tvrdi.
"Za mene je ovaj konflikt "Evropa i SAD protiv Rusije", a Ukrajina je samo pasivni instrument u tom sporu", ukazuje Klaus.
On kaže da je Ukrajina podeljena zemlja, koja je veštački napravljena i koja nema autentičnu teritoriju niti homogeno stanovništvo, a zbog čega je transformacija bila teža nego negde drugo.
Aktuelna kriza, kako dodaje, je rezultat težnji da se Ukrajina natera na odluku da li će se prikloniti zapadu ili istoku, a pred takvu odluku staviti zemlju znači uništiti je.
"Nisam advokat Vladimira Putina ili Rusije, i naša istorija za vreme komunizma je uvek bila usmerena protiv Rusije. Ja tražim samo istinu i prema mom mišljenju je Rusija bila naterana na reakciju na Krimu, a ne akciju", objasnio je Klaus dodajući da je to bila reakcija na Majdan, događaje u Kijevu, na napade na rusko stanovništvo.
"Potpuno je jasno da Krim ne pripada Ukrajini, već je uvek bio deo Rusije. Unutrašnja kriza u Ukrajini je za mene glavni uzrok. Bez Majdana ne bi bilo aneksije Krim", kaže nekadašnji češki predsednik.
Na pitanje da li bi kao predsednik prihvatio kada bi jedna susedna zemlja anektirala deo državne teritorije, Klaus je istakao da to pitanje ne može tako prihvatiti.
"U svakom slučaju ne bih prihvatio takav razvoj kao u Ukrajini u mojoj zemlji. Ja bih ranije počeo da razgovaram sa opozicijom, ali to političari u Ukrajini, nažalost, nisu učinili. To je za mene uzrok, a sve drugo su posledice", zaključuje Klaus.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP