Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BEZ FOLIRANJA

Klimatolog Džejson Boks: Ljudi NAJ**ALI SMO! (VIDEO)

Autor: danas.net.hr | 06.08.2014 - 14:18:00h | Komentara: 0

Klimatolozi već decenijama uljudno upozoravaju da zagrevamo našu planetu, ali skoro da ih niko ne sluša. Verovatno je to razlog što je jedan od njih, profesor Džejson Boks iz Geološke službe Danske i Grenlanda, bez ikakvog suzdržavanja na Tviteru objavio: "Ako se čak i maleni dio ugljenika koji se nalazi na dnu mora ispod Arktika oslobodi i uđe u atmosferu, naj**ali smo."

Profesor Boks je tvit objavio kao reakciju na izveštaj Univerziteta u Štokholmu po kome se ogromne količine metana oslobađaju s dna okeana ispod Arktika.

rupa

Misteriozni krater u Sibiru

Naučnici koji su otkrili šta se događa bili su suzdržaniji. Voditelj naučnog tima, Orjan Gustafson napisao je kako je otkriće velikih mehura metana koji stižu do površine bilo iznenađenje. Inače, već je ranije bilo izveštaja o oslobađanju metana s okeanskog dna, ali ona su predstavljala upozorenja a ne direktnu pretnju.

Naime, morski mikroorganizmi razgrađuju metan dok putuje prema površini mora, pa je uticaj takvih mehura na klimu mali. Međutim, švedski su naučnici videli mehure na površini. Koncentracije tog opasnog stakleničkog plina bile su veće za 10 do 50 puta od normalnih.

Značajno zagrevanje

Metan se oslobađa s kontinentalnog šelfa na dubini od 250-500 metara u moru Laptev kod Sibira. Čini se da se Golfska struja, koja obilazi oko Skandinavije i svojim zadnjim snagama dopire do tog mesta, proteklih godina zagrejala i uzrokovala oslobađanje metana. Međutim, istraživanja podmorja Arktika sprovode se tek poslednjih godina, tako da se ne zna je li se ovo događalo već u prošlosti, ali ostaje činjenica da se to područje značajno zagrejalo u proteklih nekoliko decenija.

ruski arktik

Arktik

Istovremeno, postoje naučni dokazi da su misteriozni krateri ili rupe koje su se počele pojavljivati u Sibiru takođe uzrokovane naglim oslobađanjem metana zarobljenog u permafrostu. Profesor Boks, koga je iznenadila ogromna pažnja  koju je izazvao njegov iskreni tvit, izjavio je da bi oslobađanje metana iz permafrosta moglo biti jednako opasno kao i ono iz podmorja.

Džejson Boks

Džejson Boks | Foto: tviter

Boks je, inače, ugledni naučnik koji proučava takozvani crni sneg, sneg koji u sebi sadrži čađ i ugljenik, zbog čega se brže topi.

Rupa

Misteriozni krater | Foto: AP

Na svome blogu Meltfactor, Boks piše da nam je potreban "agresivan program dekarbonizacije atmosfere. Predugo smo ostali na kursu koji vodi u klimatsku katastrofu koju nećemo moći da kontrolišemo: nepovratno zagrejavanje klime. Ako ne smanjimo količinu ugljenika u atmosferi i ne ohladimo Arktik, fizika i posljednja merenja govore mi da ćemo pokrenuti oslobađanje tih ogromnih zaliha metana, što će našu decu osuditi na pregrejanu Zemlju."
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP