Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PANIKA

Klizište na putu Budva - Cetinje pomerilo se za još deset metara!

Autor: Srna | 09.03.2015 - 12:55:00h | Komentara: 0

Klizište na magistralnom putu Cetinje - Budva pomerilo se za još deset metara, rekao je načelnik budvanske Službe zaštite i spasavanja Zdravko Šljukić, i upozorio da je tlo i dalje aktivno.

Put Cetinje - Budva

Put Cetinje - Budva | Foto: Youtube Screenshot

Na magistralnom putu Cetinje - Budva, u mestu Markovići, u subotu, 7. marta, pukao je asfalt i put je propao više desetina metara, a, kaže Šljukić, tlo se još nije smirilo.

 - U odnosu na juče, i danas je za nekih novih sigurno deset metara tlo pošlo prema selu Mažići. Pošlo je i u dubinu - naveo je Šljukić.
Prema njegovim rečima, ekipe su na terenu i obilaze deo gde su kuće.
 - Jedna je za sada potpuno bezbedna, oko druge smo još juče ustanovili da je došlo do pucanja tla, a za onu koja je već pošla klizištem javnost je ranije obaveštena - rekao je Šljukić.

Kuća se pomerila za 70 metara


Osim što klizište ne miruje, pojavila su se i jezera koja prave podzemne vode, a ugrožena su i susedna sela, prenose podgorički mediji.

Kuća meštanina Milivoja Markovića samo za protekla tri dana spustila se za 70 metara nošena klizištem. On kaže da je sve počelo u petak, 6. marta, popodne kada se kuća malo nakrivila, da bi u ponoć bukvalno krenula.

- Popucao je potporni zid i kuća je iskliznula iz temelja nekoliko metera iste noći. Već sutradan klizište je odnelo kuću 20 metara niže. Svakoga dana kuća klizi sve više i više, ispričao je Marković novinarima.

On je naveo da je kuća u celosti ostala "netaknuta", te da nije ni crep pao sa nje.

- Ona je tako građena. Zidovi nisu popucali, iako je ona 70 metara iskliznula i survala se niz brdo, naveo je on i dodao je da su predstavnici opštinske Komisije za elementarne nepogode bili na licu mesta.

Susedna kuća porodice Perović i dalje je u svojim temeljima i jaki potporni zid čuva je od klizišta koje i dalje ne miruje. Ukoliko klizište ne stane, preti opasnost i ovoj kući.

Meštani su ispričali pripadnicima Službe zaštite i spasavanja da se pojavilo manje jezero, da se usled klizišta formirala brana i podzemne vode se tu zadržavaju.

Prolaz uništenom magistralom jutros je bio krajnje opasan, a veliki broj ljudi slobodno se bez kontrole pešice kreće, kako bi se domoglo Budve. Alternativi put da bi se sa Cetinja i Podgorice došlo do Budve i dalje na Crnogorsko primorje je kroz tunel Sozinu koji izlazi kod Bara. Predsednik opštine Budva Laraz Rađenović najavio je da će sanacija puta Cetinje - Budva, u Makovićima potrajati mesecima, ali je i izrazio očekivanje da će sanacija biti završena do početka turističke sezone.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP