Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BARAK OBAMA ZAPRETIO

Ko se zameri Izraelu, imaće problema sa SAD

Autor: | 06.04.2015 - 11:21:00h | Komentara: 0

Predsednik SAD Barak Obama nastojao je da odagna strahove Izraela zbog sporazuma svetskih sila s Iranom o nuklearnom programu te zemlje, izjaviši za "Njujork tajms": "Ako se iko zamera Izraelu, Amerika će biti tamo", preneli su izraelski mediji.

Barak Obama

Barak Obama | Foto: Tanjug/AP

On je to rekao nekoliko dana nakon što je postignut okvirni sporzum da se ograniči iranski nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija. To otvara put za pregovore o tehničkim detaljima do kraja juna, radi postizanja konačnog sporazuma.
- Poštujem strahove koje ima narod Izraela i razumem da premijer (Benjamin) Netanijahu izražava duboko ukorenjenu zabrinutost koju mnogi medju izraelškim stanovništvom osećaju o tome, ali ono što ja mogu da kažem njima je: pod jedan, to je naš najbolji ulog da osiguramo da Iran ne dobije nuklearno oružje i pod dva, ono što ćemo raditi čak i kad udjemo u taj sporazum je slanje vrlo jasne poruke Irancima i čitavom regionu da ako se iko zamera Izraelu Amerika će biti tamo - rekao je Obama.

Netanijahu je više puta upozorio da sporazum ugrožava egzistenciju Izraela i naveo kako da se ono što on smatra "lošim dogovorom" pretvori u "dobar dogovor", koji će unazaditi umnogome iranske nuklearne sposobnosti.

Obama je jasno reako da je njegovo inistiranje na diplomatskom rešenju iranskog pitanja izazvalo napetost izmedju Izraela i SAD ali da je on i dalje posvećen izraelskoj bezbednosti. On smatra da je sporazujm s Iranom "mogućnost, koja se javlja jednom u životu, da se vidi da li možemo ili ne možemo bar skinuti nuklearno pitanje s dnevnog reda".

- Sada ono što bi mogli čuti od premijera Netanijahua, što ja poštujem, jeste utisak : Gledajte, Izrael je ranjiviji. Mi nemamo taj luksuz da testiramo te predloge na način koji vi možete i ja to potpuno razumem - rekao je Obama.
- Ali ja bih rekao njima da sam, ne samo apsolutno posvećen da osiguram da oni ( Izrael) održe svoju kvalitativnu vojnu prednost ... ono što sam ja voljan da uradim je da preuzmem onu vrstu odgovornosti koja će svima u susedstvu, uključujujći Iran, jasno staviti do znanja da ćemo mi stajati uz njih, ako Izrael napadne bilo koja država - rekao je Obama, kako prenose izraelski mediji.

Predsednik SAD je rekao za "Tajms" da ga je jaz sa Izraelom i optužbe da je prodao tu zemlju jako zaboleo.
- Bilo mi je lično teško da čujem izjave da na neki način administracija nije učinila sve što je mogla da vodi računa o interesu Izraela - rekao je on, insistirajući istovremeno da je sporazum s Iranom najefektivnija moguća mera.
- Ono što bih ja rekao narodu Izraela je da nema formule, nema opcije da se spreči Iran da dobije nuklearno oružje, koja bi bila efektivnija od diplomatske incijative i okvira koji smo izložili i to se može pokazati - naglasio je Obama.
On je rekao da uspešni pregovori predstavljaju najefektivniji način da se Iran spreči da razvije nuklearno oružje, ali je naglasio da će držati sve opcije otvorenim ako Teheran naruši uslove.
- Bio sam vrlo jasan da Iran neće dobiti nuklearno oružje i mislim da bi oni trebalo da razumeju da to zaista mislimo - rekao je Obama, dodavši da se nada zaključivanju konačnog sporazuma koji će podstaći novu eru u odnosima SAD s Iranom i što je važnije novu eru u iranskim odnosima sa susedima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP