Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

STRAVIČNO!

Kod Prijedora pronađena masovna grobnica sa 333 tela, od čega 17 dece! (FOTO)

Autor: Rojters | 01.11.2013 - 14:18:00h | Komentara: 4

U masovnoj grobnici na području Tomašica kod Prijedora do sada su pronađeni posmrtni ostaci tačno 333 osobe, od čega je 210 kompletnih tela žrtava, a ostatak su delovi posmrtnih ostataka još 123 žrtve, potvrdio je za Anadoliju Mujo Begić, supervizor forenzičkog tima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

masovna grobnica prijedor

Masovna grobnica kod Prijedora | Foto: Reuters

Direktor Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine Amor Mašović kazao je za Anadoliju da se ekshumacija nastavlja i da kraj “nije ni na vidiku”. Forenzičari veruju da je pronađena jedna od najvećih, a možda i najveća masovna grobnica u BiH, koja se prostire na čak 3.000 kvadratnih metara. Kako se pretpostavlja, u grobnici su tela Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom kampanje etničkog čišćenja u severozapadnoj Bosni. Svedoci tvrde da je izvorno na području Tomašica bilo pokopano oko 1.000 tela, ali postoje indikacije da su neka potom otkopana i sahranjena na drugim mestima, kako bi se prikrili tragovi zločina. Begić pojašnjava da je, uz do sada pronađene ostatke u Tomašici, kao i one koji su ranije otkriveni na području Jakarina Kosa, na ovom sigurno bilo najmanje blizu 700 osoba.


“Sada želimo da pronađemo posmrtne ostatke i preostalih od ukupno 1.000 osoba za koje, na osnovu izjava svedoka, verujemo da su ovde bili ukopani. Želimo da otklonimo sve sumnje oko toga koliko se osoba nalazi na ovom području, odnosno da pronađemo sve osobe koje su ovde ukopane“, kazao je Begić, dodajući kako istražitelji žele da urade što više posla do hladnijih dana i početka padavina.

Prema njegovim rečima, ovi ljudi su ubijani na kućnom pragu, na ulicama, njivama…

“Nije se biralo je li reč o muškarcima, ženama, deci, starcima… Svi su redom ubijani bacani u ovu grobnicu. Većina njih je streljana“, rekao je Begić. S tim u vezi, potvrdio je da njegov tim očekuje da će pronaći ostatke 17-oro dece, od kojih je najmlađa bila 18-mesečna beba, koja je ubijena zajedno sa njenom majkom, dedom i daidžom. Institut za nestale osobe (ICMP) je godinama znao za grobnicu u Tomašici, ali ne i tačno mesto. Otkopavanjima je prethodila istraga koja je trajala više od dve godine. Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora.

Najveća do sada otkrivena masovna grobnica je Crni Vrh u istočnoj Bosni, u kojoj je pronađeno 629 tela. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom rata u toj zemlji.
Poslednji komentari
  • Maro Vreme: 01.11.2013 19:07h

    Nije moguće da nema komentara na ovo. A, da : nije riječ o Srbima.

  • rifat Vreme: 01.11.2013 20:50h

    Kolegica Latinka Perović je u pravu. Ako na ovu vijest nema komentara, onda je šutnja znak odobravanja. Neka dragi Bog bude na pomoći onima koji nemaju srca ni duše ... Pozdrav svim dobrim ljudima

  • gavrilovic Vreme: 02.11.2013 07:31h

    Malo su godina robije dobili svi ti koljaci i ubice.Njihovi istomisljenici su u Srbiji danas elita.To je prava istina o srpskom moralu.

  • lily Vreme: 02.11.2013 13:03h

    Zao mi je :( nemojte reci da Srbi ne komentarisu ..jer nije istina. Ja delim ljude na dobre i lose..Ne po nacionalnosti ili po boji koze! Ovo je uzas i strahota i ne ponovilo se! Ko god da je ubio nevine sigurna sam da mirno spavati nece i vrati ce mu se ako ne njemu licno a onda kroz potomke !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP