Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAJSMRTONOSNIJA BOLEST POZNATA ČOVEČANSTVU

Koliko smo daleko od otkrivanja leka protiv ebole?

Autor: National Geographics | 03.08.2014 - 12:17:00h | Komentara: 0

Ebola nastavlja da ubija ljude širom Zapadne Afrike, a još uvek nema leka. Dostupni tretmani samo ublažavaju simptome bolesti. Ljudima koji boluju od ebole dostupna je jedino podrška poput intravenoznih tečnosti kojima se sprečava dehidratacija, uzrokovana krvarenjem, povraćanjem i dijarejom.

Virus ebole, jedne od najmučnijih boljki ikada

Virus ebole, jedne od najmučnijih boljki ikada

Nekoliko potencijalnih lekova i vakcina se trenutno testira na životinjama i klinički ispituje, ali napredak je veoma spor. Na licu mesta je gotovo nemoguće sprovesti testiranje, uglavnom zbog toga što su epidemije u Africi sporadične i nepredvidljive. „Veoma je teško sprovesti konvencionalna klinička ispitivanja.“, rekao je Tomas Gajsbert sa Univerziteta u Teksasu, koji razvija vakcine i terapije.

 

Zaustavljanje umnožavanja 


Jedini vid lečenja koji je stigao do testiranja na ljudima radi pomoću tehnike koja se zove RNK uplitanje. Pristup koristi molekule RNK – koji mogu da spreče DNK da proizvodi proteine – kako bi se sprečilo umnožavanje virusa ebole.
Lek, nazvan TKM-Ebola, zaštitio je majmune kada im je dat u toku od 30 minuta od ubacivanja virusa. Bezbednosni testovi na ljudskim volonterima su obustavljeni, međutim, sve dok proizvođač ne dobije više informacija o tome kako imunološki sistem reaguje na visoke doze.
Drugi pristup je inhibiranje virusnog enzima koji je vitalan za preživljavanje mikroba. Jedinjenje koje izgleda to čini, naziva se BCX4430, a trenutno se testira na životinjama zaraženim ebolom.
Najbolja bi bila vakcina protiv virusa. Možda najviše obećavaju vakcine načinjene od relativno bezopasnih mikroba zvanih virus vezikularnog stomatitisa (VSV). VSV je genetski modifikovan tako da je protein na njegovoj površini zamenjen jednim ebolinim proteinom. To vara imuni sistem čoveka da misli da je video ebolu i podstiče proizvodnju antitela protiv virusa.. Ideja je da, ukoliko se imuni sistem suoči kasnije sa pravim virusom, on bude pripremljen i spreman za napad.

Vakcina kao lek


Vakcina bi mogla da se koristi i kao lek nakon što je osoba izložena eboli, na isti način kao što se koriste vakcine protiv besnila. To je zato što se ovi virusi inkubiraju nekoliko dana do prvih simptoma, tako da ima vremena da vakcina deluje.đ
Zaista, 2009. godine jedna vakcina na bazi VSV-a je data nemačkoj istraživačici koja se slučajno ubola u prst iglom koja je nosila virus. Ona je preživela incident, ali nema načina da se sazna da li je virus zaista ušao u njeno telo.
Takva strategija zahteva da se vakcina da što je pre moguće, nakon izlaganja. „Ukoliko neko dođe sa potpunim simptomima hemoragijskog virusa, onda im ne ostaje duže od 24 do 48 sati života.“, kaže Gajsbert.
Nažalost, nijedan od ovih pristupa nije ni blizu od dobijanja regulatornih dozvola – niti prolasku prve faze testiranja na ljudima – da bi se koristili u Africi sada. Možda budu spremni za neku sledeću epidemiju, kaže Gajsbert.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP