Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PROSLAVA PROTERIVANJA

Kolinda Kitarović: Oluja će se slaviti ove godine u Kninu

Autor: Tanjug | 05.05.2015 - 12:09:00h | Komentara: 2

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zaključila je da je sporenje oko načina i mesta obeležavanja 20. godišnjice vojne akcije "Oluja" nešto što razdvaja naciju i zato proslavu treba održati u Kninu, a vojnu paradu koju predlaže Vlada, dogodine u Zagrebu.

"Organizacija vojne parade u Zagrebu povodom 20. godišnjice vojno redarstvene operacije Oluja, Dana pobede i domovinske zahvalnosti, ne doprinosi osnaživanju nacionalnog zajedništva koje bi upravo trebalo snažno da obeleži taj događaj", kaže predsednica za Večernji list i ističe da Knin ima prednost u proslavi tog hrvatskog praznika.

Kolinda Grabar-Kitarović | Foto: Profimedia

Kolinda Grabar-Kitarović | Foto: Profimedia

 Inače, vlada Zorana Milanovića se zalagala da se 20. godišnjica Oluje proslavi u Kninu, a nakon toga istog dana, ali grandioznije, u Zagrebu, organizovanjem vojne parade.

Grabar-Kitarović kaže da je na sve načine pokušavala da pronađe zajedničko rešenje, pa je predlagala da parada bude održana 4. avgusta, a središnja proslava u Kninu 5. avgusta.
Vlada je, međutim, na čvrstom stajalištu da proslava u Kninu i vojna parada u Zagrebu treba da se održe istog dana, 5. avgusta.
Takav stav je, podseća list, oštro politički podelio Hrvatsku. Branitelji, a i glavna opoziciona stranka HDZ protive se tome da bilo šta ometa i konkuriše "svetinji", proslavi Oluje u Kninu.
U svojoj izjavi predsednica Hrvatske zato zaključuje da "želi i dalje da bude činilac snaženja zajedništva, a ne podela".
"Verujem da bi i ove godine 5. avgust trebalo obeležiti na već ustaljeni način kada se naša domovina kao i do sada u Kninu poklanja hrabrosti i žrtvi naših branitelja", zaključuje Grabar-Kitarović.
Ona istovremeno nudi novi datum za vojnu paradu i to 28. maj iduće godine na Dan oružanih snaga Hrvatske, a napominje i da će se tog datuma obeležavati i 25. godišnjica osnivanja Zbora narodne garde (ZNG), odnosno Hrvatske vojske.

"Želimo na punim ulicama Zagreba našim građanima pokazati spremnost, obučenost i naoružanje naše vojske uz učestvovanje i snaga naših Saveznika", kaže predsednica.
Večernji piše da je Grabar-Kitaroović o pomeranju datuma vojne parade razgovarala i s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), a jedan od učesnika sastanka kaže da su se generali složili da predstavnici jedinica koje su učestvovale u Oluji predsednici podnesu raport u Kninu. I generali smatraju da je 28. maj iduće godine dobar alternativni datum za paradu.
Inače, na ovaj hrvatski praznik, u akciji Oluja je, prema podacima srpskog dokumentacionog centra "Veritas", poginulo i nestalo 1.853 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.
Poslednji komentari
  • savski venac Vreme: 05.05.2015 12:16h

    Mene samo zanima da su Srbi iz Vojvodine proterali oko 300.000 Madjara i desetak hiljada Hrvata sta bi svet rekao!? Znamo odgovor nazalost, ovde su svoj na svome i Hrvati i Madjari, Rusini, Slovaci, Romi, Rumuni, Bugari, Vlasi itd, itd, a čik budi Srbin van Srbije za to ti treba hrabrost ili luda glava...

  • ana Vreme: 05.05.2015 14:22h

    Ko gradi buducnost na tudjoj nesreci ne može dobrom da se nada.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP